Serie de evenimente organizate de Fundatia Calea Victoriei si Libraria Bastilia, gandite pentru liceeni si studenti sub denumirea de "Imblanzirea cartilor" incepe sambata 20 octombrie, ora 16.00 cu prezentarea unui personaj amuzant si fascinant al literaturii universale - Zorba Grecul.

Potrivit organizatorilor, seria "Imblanzirea cartilor" este deschisa cu o poveste despre unul dintre cele mai frumoase romane ale secolului XX - Zorba Grecul, de Nikos Kazantzakis. Sunteti invitati sa cunoasteti un personaj fascinant, care a trait intr-adevar intre 1867 - 1942 si a carui poveste s-a transformat nu doar intr-o carte savuroasa, ci si intr-un film de mare succes.

Exista un alt fel de libertate, in afara celei castigate "vitejeste, in luptele cu turcii". Mai putin discutata prin manualele de limba romana, libertatea lui Zorba este, concomitent: bucurie, joc, blandete, curaj, intelegere, exces. Libertatea pe care continui sa o ai, chiar daca ai pierdut "razboiul" in conditii dezastruoase.

"De-ar fi sa-mi aleg azi un "indrumator spiritual", un "guru", cum il numesc indienii, "Batranul", cum ii zic calugarii de la Sfantul Munte, cu siguranta ca pe Zorbas l-as alege fara a sta pe ganduri.” spune Nikos Kazantzakis.

La eveniment, Anda Cruceanu, regizor si scenarist, va povesti despre cum se face trecerea unui text literar in imagini si care este rolul regizorului in acest demers. Filmul ofera o imagine subiectiva a textului literar proiectat pe nivelul cultural al regizorului. Acest seminar isi propune sa vorbeasca despre diferentele dintre textul Zorba Grecul, scris de Nikos Kazantzakis (publicat in 1946) si filmul cu acelasi nume, regizat de Mihalis Kakogiannis 1964.

Intrarea este libera pentru elevi si studenti.

Evenimentele "Imblanzirea cartilor" sunt gazduite de Libraria Bastilia.

Casa in care se afla libraria a fost construita in 1913, de arhitectul Spiridon Ceganeanu. Cele trei corpuri ale cladirii au fost locuite de fratii Petrascu: doctorul Vasile Petrascu, pictorul Gheorghe Petrascu si Nicolae Petrascu - directorul Revistei literatura si arta romana. Corpul de cladire in care functioneaza libraria a apartinut doctorului Vasile Petrascu.