„În cursul verii 1914, în atmosfera agitată, premergătoare începerii războiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere.

Vioara lui George Enescu la sate - afisFoto: Radio Romania Cultural

Odată cu intrarea României în război, în august 1916, Enescu și-a continuat cu și mai mare energie activitatea, întâi la București, apoi în Moldova.

A dat numeroase recitaluri, concerte și spectacole prin spitale, școli, cazărm.

Mulți dintre ascultători, întorcându-se acasă, de la aceste concerte își spuneau: Ce fericire să ai un asemenea artist! Lăudată fie vioara și bagheta lui! ”

(fragmente din cartea Povestea vieții lui George Enescu de George Zbârcea)

A trecut aproape un secol de atunci și doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, după ce au trecut prin experiența de a cânta pe mari scene ale lumii, în orașe mari, la București la Sala Radio sau Ateneu, dar și în orașe mai mici ale țării, lipsite de viață muzicală, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândește la ea, dar unde poate face foarte mult bine, așa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani. În satele din România.

Astfel s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu la sate, la inițiativa Radio România Cultural și Accendo. Este o călătorie muzicală care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului național ”George Enescu”) și pe Horia Mihail și unul dintre pianele lui călătoare în sate din nordul, estul și sudul României.

Potrivit organizatorilor, turneul va începe chiar în comuna în care s-a născut Enescu şi care astăzi îi poartă numele şi va continua în alte șapte sate din țară. Concertul final va avea loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.

Enescu s-a născut în Liveni, un sat din inima Moldovei, a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii şi a cuprins apoi sufletul românesc în cele mai cunoscute compoziţii ale sale: Rapsodiile Române. Astăzi, vioara Guarneri care a aparţinut lui George Enescu se reîntoarce, în mâinile violonistului Gabriel Croitoru, acolo unde s-a născut marele artist: în satul românesc. Violonistul care dă viaţă de câţiva ani viorii enesciene şi pianistul Horia Mihail vor susţine un turneu naţional fără precedent în România: între 22 şi 31 octombrie 2012 cei doi artişti vor poposi în opt aşezări rurale din România.

Turneul inspirat denumit “Vioara lui George Enescu la sate” este o frumoasă aventură a doi extraordinari artişti care vor cânta în locuri unde mari interpreţi ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Turneul va începe chiar într-un sat din comuna în care s-a născut Enescu şi va continua în Regiunea Nord-Est - judeţul Botoşani în satul Băluşeni, Regiunea Sud Est - judeţul Brăila, în Măraşu şi Maxineni, Regiunea Sud Muntenia - judeţul Ialomița, în comunele Borduşani, Cosâmbeşti și Ciochina şi în judeţul Călăraşi, în comuna Dor Mărunt.

Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din capitală, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian: compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor.

Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrumentul pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul național ”George Enescu”. Gabriel Croitoru va fi acompaniat de către Horia Mihail pe un pian electric ce va calatori alături de aceştia pe parcursul turneului.

Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) și membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » - Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » - Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariții discografice, printre care «Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră » de Pablo de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparținut lui George Enescu și se află în patrimoniul Muzeului Național George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cântând «Concertul în Re major » de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din țară și străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ». Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expoziţia Mondială de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul Călător", continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de orașe din țară și la Chișinău. În afară de cele două ediții cu "Duelul viorilor" susținute alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, s-a implicat și în alte proiecte de turnee naționale camerale intitulate "Cele trei dive", "Flautul de aur", alături de muzicieni români de talie internațională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ștefănescu ș.a.

Programul de desfăşurare a concertelor – Turneul “Vioara lui George Enescu la sate”:

- Comuna George Enescu, sat Dumeni - Grădiniţa Dumeni - 22.10, ora 12.00

- Comuna Băluşeni, sat Băluşeni - Căminul cultural Băluşeni - 22.10, ora 18.00

- Comuna Măraşu, sat Băndoiu - Şcoala cu clasele I-VIII Băndoiu - 24.10, ora 16

- Comuna Măxineni, sat Latinu - Căminul cultural Latinu - 25.10, ora 16

- Comuna Borduşani, sat Borduşani - Căminul cultural Borduşani - 26.10, ora 17

- Comuna Cosâmbeşti, sat Cosâmbeşti - Şcoala Ghimbăşani - 29.10, ora 17

- Comuna Ciochina, sat Ciochina - Căminul Cultural Ciochina - 30.10, ora 17

- Comuna Dor Mărunt, sat Dor Mărunt - Şcoala cu clasele I-IV Dor Mărunt - 31.10, ora 17

Biletele pentru concertul de la București de la Sala Radio din 1 noiembrie, ora 19, sunt disponibile pe www.bilete.ro , în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.