In perioada 10-14 octombrie, in cadrul Tirgului International de Carte de la Frankfurt, considerat cel mai important eveniment dedicat industriei de carte din intreaga lume, vor avea loc mai multe evenimente si lansari de carte la standul Romaniei organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Proximitati si marturisiri, de Ioan Pintea

Proximitati si marturisiri, de Ioan Pintea

Foto: Cartea Romaneasca

Astfel, vineri, 12 octombrie, de la ora 16.00, va avea loc lansarea volumului Proximitati si marturisiri semnat de Ioan Pintea si aparut recent la Editura Cartea Romaneasca. Lansarea va avea loc in prezenta autorului, alaturi de care va lua cuvintul George Ardeleanu.

Jurnal de cititor/scriitor, Proximitati si marturisiri cultiva, cu dreapta masura, ambele vocatii ale autorului, atit pe cea sacerdotala, cit si pe cea culturala.

Proximitati si marturisiri contine insemnari, reflectii, notatii, culturale si teologice, scrise de-a lungul anilor. Ioan Pintea nu doar consemneaza, ci si analizeaza intilniri esentiale pe care le-a avut cu personalitati marcante din lumea teologica si cea culturala. Multe pagini descriu experiente de viata, alternind intre literatura si teologie. Autori importanti sint readusi in actualitate printr-o lectura proaspata, adecvata timpului nostru. Temele si personajele acestora sint retrezite si devin contemporane noua.

Ioan Pintea, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa, Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, este preot paroh la Biserica „Sfintii Trei Ierarhi” din Bistrita. Si redactor-sef la revista Miscarea literara.

A editat, prefatat si ingrijit o mare parte din opera lui N. Steinhardt si a publicat numeroase volume de poezie, eseuri, jurnale si convorbiri.

Poezia lui a fost tradusa in franceza, engleza, italiana, germana si maghiara.

Un alt eveniment va avea loc simbata, 13 octombrie, de la ora 14.00, o masa rotunda dedicata Centenarului „Nicolae Steinhardt” la care sunt invitati : George Ardeleanu, Ioan Pintea si Nicolae Baciut.

Jurnalului fericirii, de N. Steinhardt

Jurnalului fericirii, de N. Steinhardt

Foto: Polirom

Cu ocazia Centenarului „Nicolae Steinhardt”, la standul organizat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National vor mai avea loc lansari de carte, vernisaje si dezbateri dedicate Monahului Nicolae Delarohia.

Pe 29 iulie 2012 s-au implinit 100 de ani de la nasterea Monahului Nicolae Delarohia, prilej cu care Editura Polirom a editat o varianta inedita a Jurnalului fericirii, dupa manuscrisul aflat la Manastirea „Sfinta Ana”, Rohia. Ingrijirea editiei, compararea variantelor, notele, addenda si indicele au fost realizate de George Ardeleanu.

Scriitor si publicist, condamnat politic si monah ortodox, atras in egala masura de literatura si muzica, de teologie si drept, N. Steinhardt este una dintre figurile de prima marime ale culturii romanesti.

Editura Polirom a initiat in anul 2008, in colaborare cu Manastirea Sfinta Ana de la Rohia, Seria de autor „N. Steinhardt”.