Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2012 a fost decernat autorului chinez Mo Yan, a anuntat joi, la Stockholm, Academia suedeza, juriul apreciind lucrarile acestuia "de un realism halucinant, in care imbina povestile populare, istoria si contemporanul".

Scriitorul chinez Mo YanFoto: NobelPrize.org

"Mo Yan, asociind imaginatia si realitatea, perspectiva istorica si sociala, a creat un univers care, prin complexitatea lui, aminteste de scriitori precum William Faulkner si Gabriel Garcia Marquez, ramanand totodata ancorat in vechea literatura chineza si in traditia populara a basmului", a mai argumentat Academia suedeza.

Mo Yan (57 de ani), cel mai important scriitor chinez contemporan, si-a castigat notorietatea internationala cu romanul "Sorgul rosu" (1987). Volumul a fost tradus in limba romana in 2008, la Humanitas Fiction. Ecranizarea omonima a romanului, regizata de Zhang Yimou, a fost recompensata cu Ursul de aur la Festivalul de Film de la Berlin in anul 1988.

Autor prolific, Mo Yan a publicat peste optzeci de povestiri si zece romane, cele mai cunoscute fiind: "Cantecele usturoiului din Paradis" (1988), "Treisprezece pasi" (1989), "Tara vinului" (1993), "Tate mari si solduri late" (1995), "Mesteru-i din ce in ce mai amuzat" (1999), "Patruzeci si una de bombe" (2003), "Obosit de viata, obosit de moarte" (2006). Romanele si povestirile sale au fost traduse in numeroase limbi, iar cateva au fost ecranizate. Mo Yan a fost recompensat cu prestigioase premii nationale si internationale, culminand cu Nobelul pentru Literatura in 2012.

"Mo Yan", care inseamna "Nu vorbi!", este un pseudonim. Numele sau adevarat este Guan Moye.

In 2011, Premiul Nobel pentru Literatura a fost castigat de poetul suedez Tomas Transtromer.

***

Anuntarea Premiilor Nobel pentru anul 2012 a debutat luni cu distinctia pentru Medicina, castigata de britanicul John B. Gurdon si japonezul Shinya Yamanaka. Cei doi oameni de stiinta au fost recompensati pentru cercetarile efectuate asupra reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman.

Marti, cercetatorii Serge Haroche (Franta) si David Wineland (SUA) au castigat Premiul Nobel pentru Fizica 2012, ei fiind recompensati pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".

Miercuri, Premiul Nobel pentru Chimie 2012 a fost decernat americanilor Robert Lefkowitz si Brian Kobilka, pentru cercetarile legate de receptorii cuplati la proteinele G, celule care permit omului sa se adapteze la mediu.

Vineri va fi acordat Premiul Nobel pentru Pace, iar lunea viitoare cel pentru Economie.

In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane in 2011.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru Economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, conform dorintei sale din testament.