"Ce este mai rece decit apa rece in Romania? Apa fierbinte". In timp ce mergea pe un bulevard delirant construit de Ceausescu in Bucuresti, inconjurat de cladiri urite care au fost ridicate peste noapte si din care deja cadeau bucati, cineva i-a spus acest banc jurnalistului britanic Ben Lewis. "Simplu, precis, frumos si adevarat ca un haiku iaponez", spune Ben Lewis in cartea sa Hammer & Tickle, dedicata umorului in tarile comuniste si recenzata de ziaristul spaniol Guillermo Altares de la El País.

Ziaristul britanic Ben Lewis a inceput sa caute glume din tarile comuniste si a descoperit ca se poate povesti prin umor de la revolutie sovietica pina la caderea zidului de Berlin.

"In anumite culturi apar forme de expresie care care folosesc pentru a defini ideile si valorile. Grecii aveau miturile. Dupa Al doilea Razboi Mondial, muzica pop a definit cultura occidentala. Comunistii aveau glume politice. Comunismul este unicul sistem politic care a produs propriul tip de umor", subliniaza Lewis.

"Poti sa povestesti toata istoria comunismului prin glume", spune Simon Vilensky, un fost prizonier in Gulag. De fapt, existe un cuvint in limba rusa care defineste gluma politica: anekdot. Nimeni nu stia de unde veneau, dar apareau tot timpul, inclusiv in momente periculoase si se raspindeau foarte repede.

Ce tara a produs cele mai bune glume? "Germania de est", raspunde Lewis intr-o conversatie la telefon: "Sint glume precise si disciplinate, foarte germane. Un exemplu: de ce hirtia igienica germana avea doua foi? Pentru ca o copie trebuia sa fie trimisa la Moscova".

Glumele din Romania erau foarte negre: "De ce Ceausescu organiza o mare defilare in prima zi de mai? Pentru a sti cite persoane au supravituit dupa iarna". Glumele din Cehoslovacia erau suprarealiste: "Care este tara cea mai neutra din lume? Cehoslovacia, pentru ca nu are nici un cuvint de spus in afacerile interne" sau "De ce cehii sint mai mult frati decit prieteni cu rusii? Pentru ca fratii nu poti sa ti-i alegi". Sau: "Dupa 20 de munca fortata, un ceh se intoarce acasa din lagar. Mama il asteapta pe peron. O imbratiseaza dupa ce coboara din tren. Cum ai putut sa ma recunosti atit de repede dupa atit timp? intreaba mama. Dupa palton, raspunde fiul".

Glumele erau "citeodata un termometru sau termostat" al opiniei publice, care nu prea avea forme de expresie. "Este imposibil sa ne imaginam acum pina la punct glumele erau importante pentru noi. Era un mod de a ne pastra demnitatea", ii povesteste autorului o femeie din Ungaria, al carei sot a fost trimis la munca fortata din cauza glumelor pe care le spunea.

Lewis foloseste si un citat al lui George Orwell: "Fiecare gluma este o mica revolutie". Scriitorul explica importanta umorului care a reflectat esenta sistemului comunist: absurdul.

Exemplu de umor negru in Gulag:

- Trei detinuti relateaza motivele pentru care au fost deportati in Siberia: "Sint aici pentru ca ajungeam cinci minute mai tirziu la munca si m-au acuzat de sabotaj", spune primul. "Sint aici pentru ajungema cinci minute mai devreme la munca si m-au acuzat de spionaj", afirma al doilea. "Sint aici pentru ca ajungeam punctual intotdeauna si au descoperit ca aveam un ceas american", exclama al treilea.

Guillermo Altares este redactor sef al sectiei International de la El País