Scrisoare deschisa: Predarea religiei in scolile publice si la atacurile asupra acesteia

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 8 octombrie 2012, 22:22 Actualitate | Cultură


​"Mai multe organizatii non-guvernamentale au trimis o scrisoare ministrului Educatiei, prin care avertizeaza asupra atacurilor contra predarii religiei in scoli, atacuri camuflate sub diverse motive "umaniste". Grija fata de sanatatea psihica a elevilor este o diversiune a unor grupari care urmaresc marginalizarea actului de credinta in societate si o agenda seculara agresiva, coordonate de atei militanti precum Mircea Toma sau Emil Moise", se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa Ministerului Educatiei de mai multe asociatii si ong-uri.

Redăm integral mai jos continutul acestei scrisori.

Scrisoare deschisă adresată ministrului Educatiei
Referitoare la predarea religiei în scolile publice si la atacurile asupra acesteia


Bucuresti, 6 octombrie 2012
Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,

Organizatiile noastre îsi manifestă îngrijorarea pentru atacurile repetate fată de predarea religiei în institutiile publice de învătământ, atacuri orchestrate de organizatii care au ca unică ratiune de a fi marginalizarea actului de credintă în societate si impunerea agendei ideologice secular-ateiste.

De ani buni, la fiecare debut de an scolar, aceste organizatii, care, desi nu au reprezentativitate reală, se pretind a fi "reprezentanti ai societătii civile", încearcă pe toate căile posibile nu numai eliminarea simbolurilor religioase din scoli, ci si eliminarea predării religiei, în paralel cu promovarea secularismului agresiv si a unei pretinse "tolerante" fată de anumite categorii "discriminate" religios.

Noua solicitare de modificare a manualelor de religie, despre care am aflat din presă joi 4 octombrie 2012, este o altă diversiune: întrucât nu au reusit să obtină modificarea legii în sensul dorit (eliminarea orei de religie), secular-ateistii urmăresc să facă practic inutilă predarea acestei materii prin transformarea cursului de religie într-unul de istorie căldută, din care să fie scoase referirile la sistemul de valori traditionale, moral-religioase. Cei în cauză îsi motivează actiunile prin pretinsa grijă fată de copiii îndoctrinati cu o "religie intolerantă si agresivă", însă ei însisi promovează o agendă ideologică agresivă si realmente intolerantă la adresa persoanelor cu convingeri moral-religioase.

Am aflat, de asemenea, cu stupoare despre o tentativă, de inspiratie bolsevică, de intimidare a directorilor de scoli, amenintati cu plângeri penale pentru vini închipuite privind modalitatea de organizare a orelor de religie. Dorim să vă informăm si vă rugăm să transmiteti celor vizati că vă oferim asistentă juridică gratuită prin juristii si avocatii nostri. De altfel, vă reamintim că în urmă cu 6 ani am avut o astfel de colaborare de succes. Atunci a avut loc o încercare de îndepărtare a simbolurilor religioase din scoli, coordonată de aceleasi persoane, cu sprijinul unei institutii a statului (Consiliul National pentru Combaterea Discriminării). Spre meritul comun, ministerul pe care îl conduceti si organizatiile noastre au reusit contracararea în instantă a acestui atac.

Ne afirmăm convingerea că predarea religiei în scoli, evident cu respectarea deplină a libertătii de optiune si de convingere a reprezentantilor legali ai minorilor, este stringent necesară în perioada actuală, de accelerată dezintegrare socială, în care copiii si tinerii sunt lipsiti de modele si de repere morale reale. Rămânem dispusi la dialog si vă rugăm pe această cale să ne considerati partenerii ministerului si ai dvs. personal în orice demers onest pentru ridicarea calitătii actului educational si spre beneficiul societătii în general.

Cu pretuire deosebită,

Alianta Familiilor din România, prin Bogdan Mateciuc
Asociatia PRO VITA Fil. Bucuresti, prin Bogdan Stanciu
Asociatia pentru Apărarea Familiei si Copilului, prin Virgil Vlăescu
Asociatia "Ortodoxia Tinerilor", prin Claudiu Bălan
Asociatia WorldTeach, prin Beniamin Lup
Alianta pentru Demnitate Natională, prin Iulian Capsali
Asociatia "Rost", prin Claudiu Târziu
Asociatia Civic Media, prin Victor Roncea
Societatea Ortodoxă a Femeilor Române, Filiala Iasi, prin Margareta Vlad
Asociatia de stiinte Etnologice din România
Ateneul Tătarasi, Iasi, prin Liviu Brătescu
Asociatia "Alexandu Lăpusneanu", Iasi, prin Aurica Ichim
Asociatia Communio, Iasi, prin Eugenia Burdea
Asociatia "Dialog pentru Dezvoltare", Iasi, prin Isabela Cioata
Fundatia Natională pentru Dezvoltare Comunitară, Iasi, prin Dana Răileanu
Asociatia Mesterilor Populari din Bucovina, prin Florin Cramariuc
Asociatia Mesterilor Populari din tinutul Neamtului, prin Costi Lungu
Asociatia "Artă si Traditii Mestesugăresti" Alba, prin Petruta Pop


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1967 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  E dreptul meu (Luni, 8 octombrie 2012, 22:47)

  dami365 [utilizator]

  de parinte sa-l las pe copil,cand va intelege,daca va vrea,sa citeasca sau nu Biblia,sa adere la credinta sau nu.Nu sunt de acord sa i se bage in cap de la varste fragede chestii legate de iad,pedepse,pacate sau mai stiu eu ce are in cap popa!
 • +7 (11 voturi)    
  Prostii!!! (Luni, 8 octombrie 2012, 22:52)

  Geos Costan [utilizator]

  "...care urmaresc marginalizarea actului de credinta in societate si o agenda seculara agresiva..."

  Tipic comunist: fără dovezi, numai acuze şi un ton exagerat, dramatic şi agresiv! Păi, dacă e marginalizat actul de credinţă în societate, pentru ce mai există 20000 biserici? 20000! În comparaţie, nu există spitale şi şcoli atât de multe, deci nu văd unde e marginalizarea. Mai mult, şi familia are un rol în actul credinţei, dar asta văd că nu contează... Trist!

  A, că nu e omniprezentă. Atunci, îmi cer scuze, dar lătraţi la alt copac! Într-o democraţie veritabilă şi într-un stat puternic, instituţiile îşi au rolurile bine delimitate.

  Deci, Biserica trebuie subvenţionată DIRECT de enoriaşi, cu o sumă antestabilită de aceasta, şi nu subvenţionată de statul care reprezintă TOŢI locuitorii ţării. Nu văd ce ar fi aşa în neregulă aici. În plus, Biserica oferă produse şi servicii CONTRACOST, deci trebuie să plătească taxe şi impozite ca orice alt organism economic. Asta ca să fim corecţi.

  Iar legat de religia din şcoli, ce religie? Ortodoxia e confesiune, nu religie. Altfel, am fi avut manuale care tratează şi catolicismul şi protestantismul şi cultele neoprotestante. Pentru că religia e CREŞTINISMUL! Mai mult, suntem în secolul XXI, "secolul informaţiei", şi nu văd de ce nu merită copiii să ştie şi despre alte religii? Măcar de dragul de a reţine aspectele morale ale fiecăreia.

  Deci, există o diferenţă între marginalizare şi delimitare şi între agresivitate şi radicalism, pe de o parte, şi consecvenţă şi bun simţ, pe de alta.

  P.S.: sper că cine-mi va citi comentariul va reţine toate ideile înainte de a comenta şi de a interpreta după bunul plac. Nu mă refer la toată lumea ;).p
 • +6 (8 voturi)    
  religia nu trebuie predata in scoli (Luni, 8 octombrie 2012, 23:16)

  Gryphus [utilizator]

  poate exista materia religie dar ea trebuie sa fie FACULTATIVA nu obligatorie. din pacate romanii nu sunt un popor suficient de educat iar politicienii si BOR profita de acest lucru
 • -3 (5 voturi)    
  profit indiferent de consecinte... (Luni, 8 octombrie 2012, 23:56)

  jackalphonse [utilizator]

  ....daca legea iti permite. asta nu este o "religie intolerantă si agresivă"? interventia lui Jeffrey Franks in eliminarea ordonantei 50 care stipula transparenta contractelor bancare nu a fost una agresiva, avand in vedere ca nu era trea ba fmi-lui (chiar nu era!!!) sa se bage in sistemul bancar romanesc (fiind unul privat)?
  religia pune accentul pe toleranta, dragoste si iubirea fata de aproapele, insa ei au vazut numai partea cu iadul si pedeapsa raului (comic, nu? poate ca ""rau se teme de pedeapsa""). este exact (exact la propriu, nu la figurat) ca pe timpul comunismului, cand activistii se temeau de religie ca ar putea uni oameni si idei impotriva sistemului. diferenta ar fi ca acum este un sistem financiar, de piata de desfacere, in care totul este ""desfacut"" si nimic ""refacut"". e mai bine sa fim fiare in slujba profitului, fara moralitate, pentru ca numai asa putem fi usor manipulati. in ultimul timp am vazut idei ca: btranii cu pensiile lor si invalizii sunt de vina ca se saraceste bugetul. ideea a prins contur. noi, plebea, suntem de vina pentru ca varful puterii fura (fara doar si poate ca si noi trebuie sa devenim mai onesti cu noi). sa nu ne fie mila de nimeni, pentru ca mila este semn de slabiciune. va place? poate sa va placa si cand o sa fiti batrani, pentru ca nu toti o sa fiti batrani magnati. ei bine, religia asta pune in evidenta: impotanta milei si consecinta ei: umanizarea, in opozitie cu profitul :dezumanizarea
 • +1 (3 voturi)    
  Stimați ortodocși... (Marţi, 9 octombrie 2012, 1:55)

  Mai mult de un neuron [utilizator]

  Dacă într-adevăr sunteți ceea ce pretindeți că sunteți ar trebui să știți că actul religios- sau sentimentul religios al unei persoane- este ceva extrem de intim și de personal. Ceea ce propuneți dvs. - un fel de învățământ politic pe invers- este cea mai rea propunere dintre toate- care va îndepărta majoritatea tinerilor de spiritul religios. De ce ?
  1. Manualele de religie n-au nici un fel de caracter ecumenic. Contrar celor afirmate de dl.Pleșu în ultimul său articol din ”DIlema Veche” ele sunt pur ortodoxe- și la un nivel de înțelegere gândit pentru retardați. Nu vei obține niciodată un om religios dacă îl sperii din copilărie cu focurile iadului pentru că mănâncă o ciocolată în post.
  2. Profesorii de religie sunt 99% lipsiți de harul și charisma necesară. Ei își fac datoria- OK- dar religia nu este chimie organică .Chimia organică trebuie să o înveți- religia trebuie să o simți în sufletul tău. Niște profesori nepricepuți vor determina în mod automat o respingere a religiei.
  3. Învățământul European modern este laic. Fără nici un fel de scuze pentru ortodoxie- religia a fost scoasă din școli la sfârșitul secolului XIX- în Germania și Anglia- și la începutul secolului XX- în Franța. Este o chestiuen normală și firească pentru că....
  4. Există o ofertă- normală- a organizațiilor religioase pentru Școlile de Duminică. Dacă tânărul ortodox, catolic sau evreu dorește să învețe religie -are toate ușile deschise în instituțiile specializate.
  Școala- așa cum o înțelegem astăzi- în secolul XXI- nu are nimic în comun cu religia care este o chestiune initmă, personală, și care nu trebuie trâmbițată în public. Religia nu are ce să caute în școlile publice- așa cum cel sau cei care caută religia- nu trebuie să aibă nici un fel de opreliști în frecventarea de școli confesionale. Dacă biserica ortodoxă nu este capabilă să organizeze astfel de școli e problema ei proprie. Pe de altă parte ea nu trebuie să impună unui stat laic un învățământ religios .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by