​"Mai multe organizatii non-guvernamentale au trimis o scrisoare ministrului Educatiei, prin care avertizeaza asupra atacurilor contra predarii religiei in scoli, atacuri camuflate sub diverse motive "umaniste". Grija fata de sanatatea psihica a elevilor este o diversiune a unor grupari care urmaresc marginalizarea actului de credinta in societate si o agenda seculara agresiva, coordonate de atei militanti precum Mircea Toma sau Emil Moise", se arata intr-o scrisoare deschisa trimisa Ministerului Educatiei de mai multe asociatii si ong-uri.

Redăm integral mai jos continutul acestei scrisori.

Scrisoare deschisă adresată ministrului Educatiei

Referitoare la predarea religiei în scolile publice si la atacurile asupra acesteia

Bucuresti, 6 octombrie 2012

Stimată Doamnă Ministru Ecaterina Andronescu,

Organizatiile noastre îsi manifestă îngrijorarea pentru atacurile repetate fată de predarea religiei în institutiile publice de învătământ, atacuri orchestrate de organizatii care au ca unică ratiune de a fi marginalizarea actului de credintă în societate si impunerea agendei ideologice secular-ateiste.

De ani buni, la fiecare debut de an scolar, aceste organizatii, care, desi nu au reprezentativitate reală, se pretind a fi "reprezentanti ai societătii civile", încearcă pe toate căile posibile nu numai eliminarea simbolurilor religioase din scoli, ci si eliminarea predării religiei, în paralel cu promovarea secularismului agresiv si a unei pretinse "tolerante" fată de anumite categorii "discriminate" religios.

Noua solicitare de modificare a manualelor de religie, despre care am aflat din presă joi 4 octombrie 2012, este o altă diversiune: întrucât nu au reusit să obtină modificarea legii în sensul dorit (eliminarea orei de religie), secular-ateistii urmăresc să facă practic inutilă predarea acestei materii prin transformarea cursului de religie într-unul de istorie căldută, din care să fie scoase referirile la sistemul de valori traditionale, moral-religioase. Cei în cauză îsi motivează actiunile prin pretinsa grijă fată de copiii îndoctrinati cu o "religie intolerantă si agresivă", însă ei însisi promovează o agendă ideologică agresivă si realmente intolerantă la adresa persoanelor cu convingeri moral-religioase.

Am aflat, de asemenea, cu stupoare despre o tentativă, de inspiratie bolsevică, de intimidare a directorilor de scoli, amenintati cu plângeri penale pentru vini închipuite privind modalitatea de organizare a orelor de religie. Dorim să vă informăm si vă rugăm să transmiteti celor vizati că vă oferim asistentă juridică gratuită prin juristii si avocatii nostri. De altfel, vă reamintim că în urmă cu 6 ani am avut o astfel de colaborare de succes. Atunci a avut loc o încercare de îndepărtare a simbolurilor religioase din scoli, coordonată de aceleasi persoane, cu sprijinul unei institutii a statului (Consiliul National pentru Combaterea Discriminării). Spre meritul comun, ministerul pe care îl conduceti si organizatiile noastre au reusit contracararea în instantă a acestui atac.

Ne afirmăm convingerea că predarea religiei în scoli, evident cu respectarea deplină a libertătii de optiune si de convingere a reprezentantilor legali ai minorilor, este stringent necesară în perioada actuală, de accelerată dezintegrare socială, în care copiii si tinerii sunt lipsiti de modele si de repere morale reale. Rămânem dispusi la dialog si vă rugăm pe această cale să ne considerati partenerii ministerului si ai dvs. personal în orice demers onest pentru ridicarea calitătii actului educational si spre beneficiul societătii în general.

Cu pretuire deosebită,

Alianta Familiilor din România, prin Bogdan Mateciuc

Asociatia PRO VITA Fil. Bucuresti, prin Bogdan Stanciu

Asociatia pentru Apărarea Familiei si Copilului, prin Virgil Vlăescu

Asociatia "Ortodoxia Tinerilor", prin Claudiu Bălan

Asociatia WorldTeach, prin Beniamin Lup

Alianta pentru Demnitate Natională, prin Iulian Capsali

Asociatia "Rost", prin Claudiu Târziu

Asociatia Civic Media, prin Victor Roncea

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române, Filiala Iasi, prin Margareta Vlad

Asociatia de stiinte Etnologice din România

Ateneul Tătarasi, Iasi, prin Liviu Brătescu

Asociatia "Alexandu Lăpusneanu", Iasi, prin Aurica Ichim

Asociatia Communio, Iasi, prin Eugenia Burdea

Asociatia "Dialog pentru Dezvoltare", Iasi, prin Isabela Cioata

Fundatia Natională pentru Dezvoltare Comunitară, Iasi, prin Dana Răileanu

Asociatia Mesterilor Populari din Bucovina, prin Florin Cramariuc

Asociatia Mesterilor Populari din tinutul Neamtului, prin Costi Lungu

Asociatia "Artă si Traditii Mestesugăresti" Alba, prin Petruta Pop