Castelele Peles si Pelisor vor fi inchise timp de o luna, respectiv doua saptamani, pentru efectuarea programului anual de conservare preventiva, care presupune curatenie generala, dar si dezinsectie si deratizare, anunta Agerpres.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul oficial al Muzeului National Peles (MNP), Castelul Peles va fi inchis in perioada 30 octombrie - 30 noiembrie, turistii avand, totusi, posibilitatea de a vizita in continuare expozitia temporara 'Gustav Klimt si Kunstlerkompagnie', in timp ce Pelisorul va fi inchis intre 15 si 30 octombrie.

In perioada in care cele doua castele vor fi inchise, se va face curatenie in spatiile muzeale, respectiv 160 de camere, 30 de bai si coridoare, dar si in corpul administrativ, poduri si subsol.

Astfel, piesele de arta decorativa vor fi curatate, peretii, tavanele, candelabrele vor fi sterse de praf, vor fi curatate tamplaria, covoarele si parchetul, iar geamurile vor fi sterse.

Unele dintre aceste activitati presupun un grad ridicat de risc si o concentrare a unui numar mare de angajati in vederea asigurarii securitatii persoanelor executante, din cauza configuratiei spatiilor.

De exemplu, in Holul de onoare cu o inaltime de 16 metri, tapiseriile sunt expuse la nivelul etajului I, astfel ca operatiunea de curatare este una dificila.

De asemenea, un grad de dificultate prezinta si curatarea partii superioare a lambriului din lemn, a plafonului glisant din sticla, a corpurilor de iluminat de sub plafon, a geamurilor cu vitralii care au o inaltime de cate 2,5 m sau a plafoanele decorate cu lemn sculptat ale incaperilor inalte de la parter.

Dupa incheierea acestor operatiuni, inainte de redeschiderea muzeului pentru public o firma autorizata va face dezinsectie si deratizare.

Perioada pentru inchiderea celor doua castele a fost stabilita ca urmare a unui studiu realizat dupa redeschiderea muzeului din 1990 care a aratat ca noiembrie este luna in care se inregistreaza valorile cele mai reduse in ceea ce priveste dinamica numarului de vizitatori.

De asemenea, s-a luat in consideratie si faptul ca agentiile de turism care includ Pelesul ca obiectiv principal in sejururile lor isi incheie contractele de sezon in luna octombrie.

Muzeul National Peles adaposteste o colectie de arta decorativa de nivel european, de peste 60.000 de piese.