Omar cel orb, noul roman al Danielei Zeca, a aparut de curind in colectia „Ego. Proza”(si in editie digitala) a Editurii Polirom. Romanul va fi lansat joi, 18 octombrie, la ora 18.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucuresti (Str. Boteanu, nr.1), prilej cu care va fi proiectat si filmul documentar de televiziune “Focul lui Zarathustra”, realizat de autoare - director de imagine: Mihai-Adrian Buzura; editor imagine: Ionut Andrei; redactori: Cristina Danila, Radu Danila. Evenimentul se va incheia cu trei piese muzicale in prima auditie ale maestrului Grigore Lese.

Omar cel orb de Daniela ZecaFoto: Polirom

Exotismul oriental ori febra pasiunii din Istoria romantata a unui safari sau din Demonii vintului lasa acum loc luciditatii amare fata de lumea controversata si uluitoare a Iranului contemporan.

Omar cel orb este o carte palpitanta despre paradis si infern, iubire, credinta si moarte, prin care Daniela Zeca anuleaza un mit: acela care ne convingea ca un autor scrie cel mai bine despre lucrurile, evenimentele sau oamenii care ii apartin in mod nativ.

Acest ultim roman al trilogiei orientale, semnate de prozatoare, afirma raspicat ca, in mileniul al treilea, subiectele, dar si problemele lumii globale sunt ale tuturor si nu le putem rezolva decât impartasindu-le.

Daniela Zeca: E indeajuns ca un om – singur pe un fundal – sa inceapa sa se gindeasca la ale lui, pentru ca eu sa vad mai intii lumea care a amutit linga el, zvonurile si ceturile, ceea ce il face sa fuga ori sa se apere si ceea ce il compune, numarindu-l ca pe un chip alaturi de ceilalti. Fiindca ma captiveaza lumea care patrunde in om, precum sarurile se lasa in apa, inainte de a-i sti impotrivirile sau imbratisarile lui de faptura neconsolata.

Daniela Zeca este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti, a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si a unui masterat in stiintele comunicarii. Din anul 2001 este doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti si lector la catedra de presa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul aceleiasi universitati. La sfirsitul anului 2006 a primit distinctia „Personalitatea europeana a anului pentru România“ – sectiunea televiziune, acordata de Fundatia Eurolink si Comisia Europeana. Din martie 2003 a fost redactor-sef al redactiei Literatura Arte, iar in prezent este directorul canalului TVR Cultural.

A mai publicat volumele: Orfeea (poezie, Viitorul Romanesc, 1994), Ingeri pe carosabil (proza, Coresi, 2000), Melonul domnului comisar (critica literara, Curtea Veche, 2005), Jurnalismul de televiziune (Polirom, 2005), Totul la vedere. Televiziunea dupa Big Brother (Polirom, 2007), Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii (Polirom, 2009), Istoria romantata a unui safari (roman, Polirom, 2009), Demonii vintului (roman, Polirom, 2010) si Zece zile sub val / Ten Days Under the Veil (jurnal de calatorie, Litera, 2011).