Biblioteca Academiei Române împlinește 145 de ani de la înființare. Cu acest prilej organizează sâmbătă, 6 octombrie, la sediul său din Calea Victoriei, nr. 125, un amplu eveniment, desfășurat pe durata a 7 ore, sub titulatura „Noaptea Porților Deschise“.

Afis "Noaptea Portilor Deschise"Foto: Biblioteca Academiei Romane

Deschiderea festivă va avea loc la ora 18.00, în prezența conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziții patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de corul „Nectarie Protopsaltul“ cu un repertoriu alcătuit pornind de la partituri din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

Evenimentul se desfășoară simultan pe trei paliere distincte.

Prima axă este reprezentată de „Dezbateri și mese rotunde”, un nucleu de prelegeri și discuții fundamentate pe tema cărții, traiectoria manuscriselor în epoca bizantină, destinul bibliotecilor din antichitate până în prezent, cu participarea onorantă a unor nume prestigioase: Andrei Oișteanu, Mircea Anghelescu, Dan C. Mihăilescu, George Ardeleanu, Clara Mareș, Ioan Stanomir, Ștefan Vianu, Andrei Găitănaru, Cătălin Buciumeanu, Paul Balogh etc.

A doua coordonată este adresată cu deosebire tinerilor și intereselor lor culturale, printr-un Târg de IT & C și prin cinci momente de IT demo care își propun să valorifice granița între cultură și tehnologia performantă, ca înfrățire a domeniilor și perspectivelor, nu ca separare sau enclavizare a acestora.

A treia direcție constă într-un program variat de muzică bizantină, muzică veche, world music, teatru neconvențional, relansarea campaniei cărților călătoare „Bookcrossing“ și 7 ore de happening oferit de atelierul de tipar manual Moara de hârtie.

Pe parcursul întregului eveniment oaspeții sunt invitați să descopere comori de cultură națională și universală într-un tur ghidat prin Biblioteca Academiei, cu vizitarea colecțiilor speciale de manuscrise, stampe, fotografie, hărți, muzică, periodice.

Demn de a fi salutat este și faptul că fiecare vizitator va primi un flyer pe baza căruia poate obține permis gratuit la Biblioteca Academiei Române până la sfârșitul anului.

„După 145 de ani de activitate neîntreruptă, Biblioteca Academiei deține peste 14 milioane de unități de bibliotecă, reprezentând 85% din fondul documentar al României și este, datorită colecțiilor sale de excepție, cea mai valoroasă și mai complexă bibliotecă din România și din sud-estul Europei”, declară academician Florin Filip, directorul general al Bibliotecii Academiei Române.

Biblioteca Academiei Române beneficiază de parteneriatul cu: Radio România Cultural, Medievalia.ro, Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann, SIVECO, Unisystems România, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, ReadFwd, Teatrul Experimenthalia, Teatrul Okaua, Moara de hârtie.

Mai multe detalii despre programul evenimentului pot fi găsite și pe site-ul Bibliotecii Academiei Române: www.biblacad.ro.