Primul Festival internațional al orchestrelor radio “RadiRo” desfasurat la Bucureşti în perioada 23-29 septembrie s-a incheiat cu succes. Festivalul a oferit o posibilitate reală iubitorilor de cultură de a ramâne în contact cu vedetele primei ligi a muzicii clasice europene şi în anii în care nu se desfăşoară Festivalul Enescu.

Orchestra Nationala Radio la RadiRo- foto: Virgil OprinaFoto: Radio Romania

“Orchestre care au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenţelor radio au răspuns invitaţiei noastre şi s-au aflat în aceste zile la Bucureşti pentru a susține concerte memorabile, dar şi pentru a demonstra forţa radioului public la nivel european, o forţă care în zilele noastre este mai mult ca oricând una educativă şi culturală. Radio România este şi va rămâne un element de continuitate, stabilitate şi performanţă în contextul peisajului radiofonic românesc şi european. Şi aceasta mai ales pentru că, fidel misiunii sale de post public, Radio România îşi va continua misiunea de a educa permanent, informal, prin cultură, indiferent de vremurile şi de oamenii care îi vor gestiona existenţa.“ a declarat Ovidiu Miculescu, președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune.

Faptul că Radio România şi-a asumat responsabilitatea ‘”ca acest festival să înceapă într-un context economic şi politic dificil, nu doar pentru România, ci pentru multe ţări europene, în care iniţiative culturale de asemenea amploare din alte ţări nu au mai avut loc”, după cum spunea directorul artistic al festivalului, dirijorul şi pianistul Christian Zacharias, s-a dovedit a fi un pariu câştigat, publicul venind în număr foarte mare, în fiecare seară de festival, pentru a se bucura de întâlnirea cu importantele orchestre şi marii solişti invitaţi.

De altfel, oferta a fost una de nerefuzat, pe scenele Sălii Palatului şi Sălii Radio având loc 12 concerte (7 concerte simfonice la Sala Palatului şi 5 concerte camerale la Sala Radio) în cadrul cărora au evoluat: Orchestra Simfonica RAI Torino, Orchestra Radio France, Orchestra Simfonica BBC, Orchestra Naţională Radio, Corul Academic Radio și Orchestra de Cameră Radio conduse de cei şase dirijori invitaţi - Christian Zacharias, Juraj Valchuha, Ion Marin, Horia Andreescu, Paul Meyer, Jukka Pekka Saraste, nume importante ale scenei muzicale clasice mondiale. Au performat pe scenă violoniştii Maxim Vengerov, Isabelle van Keullen, Alexandru Tomescu şi Viviane Hagner, pianiştii Christian Zacharias, Luiza Borac și Dan Grigore, violoncelistul Jian Wang, cvartetele ”Rivinius”, “Ad Libitum” şi “Voces”.

Dar aşa cum este şi firesc, nu numai publicul bucureştean s-a putut bucura de aceste concerte, ci şi cel din toată ţara, prin posturile Radio România Cultural şi Radio Romania Muzical, radioul public transmiţând în direct integral concertele si recitalurile Festivalului “RadiRo”, în total unsprezece transmisiuni directe de concerte, care au totalizat 1650 de minute de muzică și comentarii. Simultan cu transmisiunea on air, Festivalul Internaţional “RadiRo” a fost transmis şi on line, toate concertele urmând a fi preluate şi redifuzate de radiodifuziunile europene prin reţeaua EBU. De asemenea, TVR a înregistrat toate concertele de la Sala Palatului, transmițând în direct primul și ultimul concert.

Momentul de deschidere al festivalului a prilejuit şi o premieră pentru Radio România în domeniul cultural, atât din punct de vedere tehnic, cât şi editorial, fiind transmisă în direct de toate posturile regionale, naţionale şi internaționale ale Societăţii Române de Radiodifuziune.

Din partea Radio România au participat la acest festival peste 200 de muzicieni membri ai Orchestrelor şi Corurilor Radio, dar și o complexă echipă editorială care a reflectat, comentat şi dezbătut festivalul în pauzele din cadrul transmisiunilor directe, realizând numeroase interviuri cu personalitățile culturale prezente în sală, dar și cu soliştii şi dirijorii invitaţi. Pentru o informare permanentă a ascultătorilor, Radio România Cultural şi Radio România Muzical au difuzat zilnic, în perioada 23-30 septembrie, agende ale Festivalului cuprinzând opinii şi interviuri realizate în timpul concertelor, ştiri şi informaţii referitoare la programul manifestării.

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio a fost produs de Radio România în coproducţie cu Primăria Capitalei, prin ARCUB şi TVR şi organizat de ARTEXIM.