Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti organizeaza, in zilele de 4 si 5 octombrie 2012, de la ora 19.00, doua concerte extraordinare, cu ocazia implinirii a 125 de ani de la nasterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964). Cele doua evenimente de la Ateneul Roman vor marca deschiderea stagiunii 2012-2013, fiind sustinute de Orchestra Simfonica si Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijor: Horia Andreescu, solist: Valentin Gheorghiu, interpreti: Adela Zaharia (soprana), Carmen Topciu (mezzosoprana), Cristian Mogosanu (tenor), Marius Bolos (bas), dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

George Georgescu – 125 de ani de la nastereFoto: Afis concert

In program: Ludwig van Beethoven – Fantezia pentru pian, cor si orchestra in do minor, op. 80, o evocare a sentimentelor trezite de natura, un mesaj de pace si bucurie pe un libret de Kristian Kuffner, si Simfonia nr. 9 in re minor, op. 125, avand ca text poemul Oda bucuriei scris de Friedrich Schiller, simfonie socotita capodopera lui Beethoven.

In pauza concertelor din 4 si 5 octombrie va fi lansat un CD Beethoven editat de Casa Radio, care contine inregistrari cu Simfonia nr. 9 in re minor, op.125 si Uvertura „Coriolan”, op.62, in interpretarea Corului si Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta marelui dirijor George Georgescu. Personalitatea acestuia va fi evocata de Jean-Charles Hoffelé, jurnalist Diapason, muzicolog si editor.

George Georgescu s-a nascut la Sulina la 12 septembrie 1887. Talentul sau muzical s-a manifestat de timpuriu, invatand singur sa cante la vioara. A urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti, continuand studiul violoncelului la Scoala Superioara de Muzica din Berlin. In urma unui accident, a fost nevoit sa renunte la cariera de violoncelist. Intuind adevarata sa vocatie, Arthur Nikisch si Richard Strauss, mari muzicieni ai vremii, l-au indrumat catre cariera de dirijor. Astfel, in anul 1918 dirijeaza pentru prima oara Filarmonica din Berlin.

Succesul – atat cel de public, cat si cel consemnat de critica – a fost remarcabil. La trei ani de la debutul sau, Jean Royère scria in Le Courrier musical: „… Un sef de orchestra de geniu – cuvantul nu e deloc prea tare… Georgescu, in aceasta seara memorabila, a fost insasi Muzica! Ce stapanire de sine si ce maiestrie! Ce stiinta si ce pasiune! Am avut cu totii sentimentul unei actiuni cvasi-plasmatice (aici cuvantul „directie” nu este suficient), un corp caruia i se dadea un suflet. Singulara, desigur, si admirabila posedare, de catre un Maestru, a unei formatii, cum este cea a Societatii de Concerte a Conservatorului.“

La 4 ianuarie 1920 sustine primul concert la Ateneul Roman, iar din anul 1921 devine, pentru patru decenii (cu o pauza de cativa ani), directorul general al Filarmonicii din Bucuresti. Este numit, de asemenea, si director al Operei Romane, fiind cel care a infiintat prima scoala de balet. In timpul directoratului lui George Georgescu, orchestra Filarmonicii atinge deplina maturitate, ajungand la rangul marilor orchestre ale lumii. Datorita notorietatii internationale si a relatiilor de prietenie cu marii muzicieni ai timpului, la Bucuresti vin, in anii in care maestrul a activat, numerosi compozitori si instrumentisti: Richard Strauss, Maurice Ravel, Pietro Mascagni, Igor Stravinski, Jaques Thibaud, Arthur Rubinstein. In acelasi timp, a promovat compozitia romaneasca, numele cele mai frecvente fiind: George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Marcel Mihalovici, Martian Negrea, Constantin Silvestri.

George Enescu, prietenul sau apropiat ii scria in 1925:

„Georgescu draga,

Pentru a treia sau a patra oara in viata mea de compozitor care a inceput acum vreo 24 de ani – am avut adevarata emotie, nespus de dulce, pe care o resimte autorul cand se simte in fine inteles si se vede interpretat cu convingere... indraznesc sa zic, cu dragoste! Iti multumesc din inima si multumesc si tuturor camarazilor din orchestra. Sa traiesti pentru bucuria noastra a Romanilor si muzicienilor.”

Doua decenii mai tarziu, interventia lui George Enescu va fi salutara pentru readucerea lui George Georgescu in viata muzicala dupa ce fusese „epurat” pe viata.

George Georgescu a fost apropiat de orchestra si de lumea muzicala pana in ultimul moment al vietii sale. Ultimul concert pe care l-a dirijat in strainatate a fost la Berlin, acolo unde isi incepuse cariera. Cu sapte ani inainte de a se stinge din viata (1 septembrie 1964), palmaresul lui George Georgescu era impresionant: dirijase 52 de orchestre din lumea intreaga, 850 de concerte in Bucuresti cu programe inedite – 100 de piese romanesti si 396 de lucrari straine, majoritatea, partituri contemporane in prima auditie, colaborase cu 150 de solisti romani si straini. Criticii muzicali au denumit anii in care maestrul si-a desfasurat activitatea, „epoca Georgescu”.

Biletele vor fi puse in vanzare marti, 2 octombrie, la casa de bilete a Ateneului Roman, tel. 021 315 68 75. Institutul Cultural Roman este partener al proiectului, alaturi de TVR, se precizeaza in comunicatul remis Hotnews.ro.