Intre 23 si 29 septembrie, la prima editie a Festivalului International al Orchestrelor Radio, RadiRo, publicul are oportunitatea unorintalniri cu orchestre radio care au facut deja inconjurul lumii pe calea undelor: RAI Torino, BBC, Radio France si Orchestra Nationala Radio.

Afisul Serii RadiROFoto: Humanitas

Vineri, pe 21 septembrie, la ora 19.00, inainte de deschiderea oficiala a festivalului, pe terasaLibrariei Kretzulescu, va avea loc o introducere de festival. Seara RadiRo, cu auditii si fotografii de arhiva din Patrimoniul Cultural National,va fi gazduita de Oltea Serban-Parau, directorul artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio si redactor-sef Radio Romania Cultural.

Fotografiile cu dirijori si interpreti renumiti, care au fost de-a lungul timpului cap de afis la concertele Orchestrei Nationale Radio, precum Mihail Jora, Constantin Silvestri, Emanuel Elenescu, George Enescu, Dinu Lipatti, Alfred Alessandrescu, Aaron Copland, Ionel Perlea provin din Arhiva Scrisa a Radio Romania si sunt expuse publicului pentru prima oara.

Multe dintre aceste uriase figuri culturale s-au intalnit si pe scena si in fata obiectivului aparatului de fotografiat. Intr-o fotografie de grup din seria care va fi expusa pe terasa Kretzulescu apar impreuna Dinu Lipatti, Mihail Jora, Alfred Alessandrescu, George Enescu, Constantin Silvestri si George Enacovici.O alta imagine, din 1932, ni-i arata pe Regele Carol al II-lea si pe Nicolae Iorga, prim-ministru al Romaniei, la inaugurarea unui studio al Radiodifuziunii.

Cei care au citit memorialistica din interbelic stiu cat de importante deveneau, mai ales in serile zbuciumateale istoriei, unul sau altul dintre concertele transmise la radio. Gasim in jurnalepersonale ale vremii dirijori si solisti admirati, concerte asteptate ca momente de respiro, toate privite ca borne deosebite in existenta cotidiana, demne de consemnat alaturi de principalele evenimente politice sau de notele intime ale scriitorilor.

Puteti vizita expozitia de fotografie de pe terasa Kretzulescu de pe 21 septembrie pana la finalul festivalului RadiRo, pe 29 septembrie, iar vineri seara ati putea castiga o invitatie la ultimul concert din festival, cu orchestra BBC pe scena si Dan Grigore solist.