Joi, 20 septembrie, de la ora 19.00, la Libraria Cafe Kretzulescu se discuta despre Lumea lui Ismail Kadare. Intre mit si realitate. De la Skanderbeg la Enver Hodja.

Lumea lui Ismail KadareFoto: Librariile Humanitas

Libraria Cafe Kretzulescu va invita la Joia linguritelor, pe 20 septembrie, de la 7 seara, la o discutie despre Lumea lui Ismail Kadare. Intre mit si realitate. De la Skanderbeg la Enver Hodja. Invitati: Marius Dobrescu, traducatorul lui Ismail Kadare in limba romana, Dinu Flamand, poet si traducator, Andreea Rasuceanu, critic literar, Luan Topciu, ministru consilier al Ambasadei Republicii Albania in Romania si Denisa Comanescu, director editorial, Editura Humanitas Fiction. Actorul Alexandru Mike Gheorghiu va citi pentru public din Spiritus, noul roman de Ismaill Kadare, aparut in colectia Raftul Denisei.

Ismail Kadare este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane. In 2005 i s-a acordat primul International Man Booker Prize, iar in 2009, Premio Príncipe de Asturias de las Letras. Opera sa este tradusa in peste patruzeci de tari.

Comparat deseori cu romanele lui Kundera sau Kafka, Spiritus dezvaluie consecintele tragice ale obsesiei autoritatii. Intr-o Albanie unde oamenii poarta cusute in captuseala hainelor microfoane care le inregistreaza fiecare soapta sau miscare, unde teama si ura sunt cuvintele-cheie, doar fortele stravechi si legile imuabile ale mitului mai pot interveni pentru a reinstaura ordinea. Roman cu reminiscente fantastice intr-un cadru cât se poate de realist, Spiritus are anvergura unei saga moderne si profunzimea unei tragedii antice.