Cvartetului Bălănescu împreună cu Corul Radioului Polonez Cracovia vor sustine un concert extraordinar in cadrul Festivalului Internaţional "Muzică în vechea Cracovie". Concertul va avea loc în data de 27 august 2012, la ora 20.30, în sinagoga Tempel din Cracovia (str. Miodowa 24). Compoziţia lui Alexander Bălănescu 'Postcards from Beyond' va fi prezentată, în premieră absolută, in festival.

Lucrarea pentru cvartet şi cor compusă de muzicianul român, "Postcards from beyond", abordează problema Holocaustului într-o încercare de a evidenţia importanţa evenimentelor istorice în viaţa noastră din prezent. Lucrarea face referire nu numai la supliciul suferit de evrei şi de alte comunităţi sub regimul fascist în Europa Centrală şi de Est, dar şi la continuarea opresiunii în timpurile noastre, în diverse părţi ale globului, culminând uneori cu genocidul. Principala sursă de inspiraţie pentru textul lucrării muzicale "Postcards from beyond" o constituie cărţile poştale, în diferite limbi, pe care oamenii închişi în lagăre erau forţaţi să le trimită acasă, dintr-o aşa zisă vacanţă, tocmai pentru a face viitoarele deportări mai uşoare.

Organizat de Fundaţia Capella Cracoviensis, Festivalul Internaţional "Muzică în vechea Cracovie", ajuns anul acesta la cea de-a XXXVII-a ediţie, este unul dintre principalele festivaluri ale celei de-a doua capitale culturale a Poloniei. Din 1976 până în prezent, Festivalul "Muzică în vechea Cracovie" s-a impus ca unul dintre cele mai prestigioase şi mai longevive evenimente muzicale din Polonia, reunind solişti, coruri, formaţii camerale şi orchestre din întreaga lume.

Concertele au loc timp de 17 zile (15-31.08.2012), în diverse spaţii din oraş - biserici, muzee, curţi interioare ale unor clădiri istorice sau în mine de sare, în funcţie de caracterul muzicii şi al concertelor. Anul acesta, printre participanţi se numără muzicieni din: Elveţia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Rusia şi Statele Unite ale Americii.