Politia austriaca exclude ipoteza sinuciderii sau a crimei in cazul pianistei romane Mihaela Ursuleasa, anunta Mediafax. Pianista Mihaela Ursuleasa (33 de ani) a fost gasita moarta in apartamentul ei din Viena, joi, de catre impresara sa, Andreea Butucariu. Potrivit politiei austriece, cauza decesului poate fi "o hemoragie cerebrala" sau "o cazatura fatala".

Mihaela UrsuleasaFoto: Captura Content Channel

Mihaela Ursuleasa urma sa sustina in aceasta perioada doua concerte la Bucuresti, cu Orchestra Nationala de Tineret, care au fost anulate din cauza starii de sanatate a artistei. De asemenea, ea trebuia sa concerteze, pe 4 august, in sala mare de la Konzerthaus Berlin, alaturi de Orchestra Nationala de Tineret, in cadrul Young Euro Classic, cel mai important festival international pentru orchestre de tineret.

Mihaela Ursuleasa avea programate numeroase concerte in acest an, respectiv pe 18 si 19 august la Eisenstadt, Germania, pe 29 august la Varsovia, Polonia. Acestora li se adauga un turneu pe care pianista romana il avea programat in mai multe orase din Brazilia, intre 29 septembrie si 9 octombrie. De asemenea, Mihaela Ursuleasa avea programate concerte si pe 19 octombrie la Mainz, Germania, pe 24 octombrie la Berna, Elvetia, pe 12 noiembrie la Munchen, Germania, pe 13 decembrie la Amsterdam, Olanda, si pe 16 decembrie Kempen, Germania, potrivit site-ului EAS Musikmanagement.

Nascuta pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut sansa, la varsta de 13 ani, sa fie ascultata de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-si construi intreaga pregatire muzicala printr-o bursa de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost castigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competitii internationale, "Clara Haskil", din Elvetia - in 1999. Au urmat aparitii sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg si Munchen, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.

Mihaela Ursuleasa a concertat de-a lungul carierei alaturi de Filarmonicile din Hamburg, Koln, Bamberg, Rotterdam, Dresda si orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zurich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varsovia, Berlin. A avut aparitii incununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numara maestri de seama ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Jarvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner si Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus in ciclul "Pianisti ai anului 2001") sau debutul londonez, in martie 2002, in Seria Internationala de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut in Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitatii pentru anul 2006 - recitaluri si concert cu Orchestra Simfonica din Montreal.

Mihaela Ursuleasa a aparut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, indeosebi alaturi de violonista Patricia Kopacinskaia.

In anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa ca este "un fel de Beethoven".

Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat doua albume, in 2010, "Piano & Forte" (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), si in 2011, "Romanian Rhapsody" ("Rapsodia Romana nr. 1" a lui George Enescu, "Suita pentru pian" a lui Paul Constantinescu, doua dansuri populare romanesti de Bela Bartok si trei piese de Franz Schubert).