Humanitas a tradus de-a lungul timpului 7 carti practice adresate parintilor (si bunicilor!). Carti alese cu atentie, apreciate de catrer cititori, drept pentru care au fost republicate de mai multe ori.

Carti bune pentru parinti buniFoto: Humanitas

Carti perene. Carti bune. Carti utile parintilor buni.

Acum, aceste carti esentiale pentru parintii care nu vor sa-si creasca la intamplare copiii apar ca o miniserie unitara, pentru noile generatii de parinti si de bunici buni, informeaza editura.

Fiecare carte din miniseria Carti bune pentru parinti buni are ceva-ul, clou-ul, personalitatea ei distincta. In randurile de mai jos, editura a incercat sa defineasca fiecare volum in parte pentru ca dumneavoastra sa puteti alege volumul potrivit. Primul volum are o tema putin aparte, dar e un bun preludiu pentru celelalte.

Dr. David Haslam, Sanatatea copilului meu. Ghid de simptome si ingrijiri

Un ghid practic unic in felul sau, pentru ca porneste de la simptome, nu de la diagnostic, cum fac de regula ghidurile pedriatice pentru parinti. Iar parintii se confrunta in primul rand cu simptome: copilul are febra, copilul tuseste, copilul nu aude bine, pe copil il dor dintii, copilului i-a aparut o eruptie pe piele, copilul are diaree sau constipatie etc. etc. Despre ce poate fi vorba? E grav sau nu? Ce este de facut repede, inainte sa putem ajunge la doctor? Ce trebuie sa stim despre afectiunea copilului, dupa ce doctorul a stabilit diagnosticul? Cartea se refera la copiii de 0-12 ani si este in asa fel conceputa, incat sa poata fi consultata rapid, oferindu-i parintelui ingrijorat, cu discernamant (nu asa cum le gaseste pe internet…), informatiile de care are atata nevoie. Pentru sanatatea copilului sau.

Stanley Shapiro, Karen Skinulis, Cum devenim parinti mai buni. Ghid practic

Un ghid celebru, un National Bestseller cum scrie pe coperta editiei originale, care porneste de la ideea ca nu e suficient sa ne iubim copiii ca sa-i educam bine, trebuie sa invatam „meseria de parinte“. „Meserie“ sintetizata in aceasta carte in cele 50 de probleme cu care ne confruntam cel mai des ca parinti si solutiile lor practice. De exemplu: Tandaleala, Crizele de nervi, Raspunsurile obraznice, TV-mania, Notele proaste, Mofturile la mancare. Problemele privesc copiii de 3-4 pana la 12-13 ani. Solutiile sunt verificate, functioneaza. Manualul e sistematizat, concis si are un ingredient care n-ar trebui sa-i lipseasca nici unui parinte: umorul.

Dorothy Law Nolte, Rachel Harris, Copiii invata ceea ce traiesc. Educatia care insufla valori

Cartea preia titlul unui vechi si bine-cunoscut poem pedagogic al lui Dorothy Law Nolte. Preceptele lui au devenit un adevarat cod de comportament in viata de familie pentru generatii intregi de parinti americani. Iata unul dintre precepte: Daca traiesc in critica si cicaleala, copiii invata sa condamne. Sau: Daca traiesc in acceptare, copiii invata sa iubeasca. Adevaruri simple, de bun-simt. Autoarele le-au dezvoltat in acest manual de „educatie care insufla valori“ adresat parintilor, bogat in istorioare ilustrative. O carte de intelepciune si in acelasi timp un ghid practic, aplicabil copiilor de aproape orice varsta.

Meg Hickling, Ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex

Ne pare nepotrivit, ne e jena, nu stim cum sa vorbim cu copiii nostri despre sexualitate. Acest ghid, scris de o celebra, multipremiata „profa de sex“ din Canada, ne invata de ce trebuie s-o facem (incepand de la 2 ani (!) si pana la varsta adolescentului activ sexual) si cum. De ce? Pentru ca asa ne protejam copilul de mesajele false ori periculoase despre sexualitate pe care le primeste astazi de peste tot. Cum? Demistificand. Spunand adevarul cu simplitate si umor. Gasiti in carte si adevarul, si intreaga „tehnica“ a autoarei, cu exemple concrete din experienta ei didactica. Evident, ghidul poate servi si pentru pregatirea orelor de educatie sexuala din scoli.

Meg F. Schneider, Educatia copilului meu in 25 de tehnici (care nu dau gres)

Tehnici?! Suna cam inginereste, dar nu exista cuvant mai potrivit pentru ce trebuie sa faci ca parinte in diverse situatii (ce sa spui, cum sa te porti) ca sa-ti educi bine copilul: Lasa copilul, controleaza-te tu! (tehnica nr. 1), Cand a facut o prostie, incepe cu punctele lui forte (tehnica nr. 8), Cum il cumperi mai bine (tehnica nr. 11), Nu uita sa-ti ceri scuze (tehnica nr. 24), Iarta-te (tehnica nr. 25). Partea cea mai placuta si mai interesanta a acestui ghid foarte sistematizat sunt ilustrarile fiecarei tehnici pentru varstele-cheie ale copilului: 4, 8-9 si 12 ani. E vorba de fapt despre niste povestioare simple, niste mici scenarii-tip avand ca personaje copilul si parintele, mai instructive decat orice teorie.

Dr. Haim G. Ginott, Intre parinte si copil. Ghid de comunicare afectuoasa

O carte cu totul aparte: un ghid clasic cu milioane de exemplare vandute, dar, dincolo de asta si mult mai important, o carte cu idei originale si proaspete. Toate pornind de la urmatorul principiu: sentimentele copilului, bune sau rele, trebuie confirmate de parinte, comportamentele copilului trebuie limitate. De aici notiunea de comunicare afectuoasa, adica tinand cont de afectivitatea copilului. Pare dificil si abstract, dar veti gasi in carte nenumarate ilustrari, cu exemple revelatoare de dialoguri copil-parinte, pentru ca autorul considera ca stilul comunicarii verbale cu copilul este esential si recomanda parintilor limbajul grijii afectuoase. Principiile de comunicare din aceasta carte sunt aplicabile indiferent de varsta copilului dumneavoastra, desigur daca a inceput sa vorbeasca. Dar, surprinzator, sunt valabile si in relatia de cuplu sau dintre oricare doi adulti. O dovada, poate, ca autorul a descoperit un adevar fundamental.

Dr. Scott P. Sells, Adolescenti scapati de sub control

„Raspunsuri realiste pentru parinti reali si adolescenti reali“, scria un recenzent al acestei carti. Lipsa permanenta de respect fata de parinte, fuga de acasa, abuzul de alcool, consumul de droguri, amenintarile cu sinuciderea, graviditatea la fete - daca intalniti unul sau mai multe din aceste comportamente (si lista ar putea continua) la adolescentul dumneavoastra, se prea poate ca el sa fi „scapat de sub control“. Ce este de facut? E cazul sa recurgeti la asa-numita „iubire dura“, spune autorul acestui ghid unic, probabil, pe piata noastra editoriala. Metoda e data, pas cu pas, in carte si este ilustrata cu numeroase exemple.