În perioada 20-22 iulie, Romania si Italia sunt tarile invitate in cadrul proiectului EtnoPraga – La Muzică Prin Bucătărie, desfasurat la Varsovia. ICR Varsovia participa la organizarea acestui eveniment cu o serie de manifestări artistice dedicate culturii şi tradiţiilor româneşti, cu accent pe formele lor transilvănene, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

EtnoPraga 2012Foto: Afis

Proiectul este organizat începând din 2009 de Casa de Cultură din cartierul varşovian Praga, cu susţinerea Ministerului polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional, fiind dedicat anual altor ţări.

Potrivit ICR Varsovia, EtnoPraga – La Muzică Prin Bucătărie este un program de evenimente cultural-artistice concentrate în jurul ideii de unitate, educaţie şi toleranţă, adresate tuturor grupelor de vârstă. Anul acesta, programul este format din două manifestări interdisciplinare, animate de grupuri invitate din România şi Italia. În fiecare grup se regăsesc muzicieni, care concertează în timpul evenimentului, specialişti în domeniile dansului regional, artei culinare, artelor vizuale, meşteşugurilor tradiţionale, jocurilor logice şi recreative. Proiectul este bazat pe idea distracţiei comune, a învăţării şi coparticipării, precum şi pe implicarea în acţiuni locale. Totodată, el are misiunea prezentării patrimoniului cultural al altor ţări ca exemplu pozitiv de interacţiune umană.

Piaţa Haller şi clubul “Sen Pszczoły”, două spaţii foarte cunoscute ale cartierului Praga, devin în luna iulie punctul de întâlnire al varşovienilor cu România şi Italia. Grupuri din cele două ţări vor sosi în Polonia pentru a-şi prezenta cultura, în primul rând prin interacţiunea cu spectatorii. Acţiunile se vor desfăşura în intervalul vineri-duminică.

Vinerea şi sâmbăta, întâlnirile din Piaţa Haller vor lua forma tradiţională a unor şezători, în acompaniamentul muzicii etnice, atelierelor culinare, meşteşugăreşti, atelierelor pentru copii. Duminica, organizată în clubul “Sen Pszczoły”, va fi rezervată proiecţiilor de diapozitive, prelegerilor şi proiecţiilor de film.

În intervalul 20-22 iulie va avea loc evenimentul inspirat de cultura tradiţională a Transilvaniei. Membrii Asociaţiei Uzina Duzina din Cluj-Napoca vor vizita Varşovia împreună cu formaţia Palatka Gypsy Band, VJ Pribeag şi Danaga, membrii grupului artistic Biserica, propunând numeroase idei de petrecere cât mai interesantă a timpului, în atmosfera unei şezători munteneşti tradiţionale româneşti. În program: ateliere de dans şi meşteşuguri tradiţionale, pregătirea unor delicatese româneşti, ateliere grafice pentru tineri şi seniori cu Maria Brudaşcă, concert în club (Danaga şi VJ Pribeag) cu o componentă video originală, concertul Palatka Gypsy Band ş.a. Pentru copii au fost prevăzute atelierul plastic Cum arăta Dracula?, elaborarea unei machete a României, Berek-wampir, concurs de baloane de săpun uriaşe şi multe alte jocuri. În program se mai regăsesc prelegerea “România – ultimul azil al sufletului european” susţinută de Michał Kruszon şi proiecţii de animaţie românească, prin bunăvoinţa Asociaţiei ESTE’N’EST şi a Festivalului Anim’est.

Programul românesc se va desfăşura sub patronajul Institutului Cultural Român de la Varşovia.