Venera Rogozea, decana de vârstă a generaţiei de aur a teatrului liric românesc a incetat din viata, anunta un comunicat al Operei Nationale Bucuresti. Fosta prim-solista a ONB a implinit anul acesta varsta de 99 de ani.

Venera RogozeaFoto: Opera Nationala Bucuresti

Mezzo-soprana Venera Rogozea, născută în anul 1913, a făcut parte din viaţa lirică bucureşteană alături de nume mari precum Dinu Bădescu, Mircea Lazăr, Arta Florescu, Maria Snejina, Dora Massini, apoi Zenaida Pally, David Ohanesian, Valentin Loghin, Elena Cernei etc.

Născută într-o familie de intelectuali, a studiat la Viena şi în Germania şi s-a pregătit intens pentru Facultatea de Medicină. Şi-a descoperit însă talentul muzical şi a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, iar încă din timpul facultăţii a fost angajată la opera din capitală. Vocea sa metalică, puternică şi egală în toate registrele i-a permis să abordeze roluri variate printre care Santuzza din “Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, Azucena din “Il Trovatore” de Giuseppe Verdi, “Ulrica” din “Un ballo in maschera” de acelaşi compozitor, remarcându-se în special în rolul Amneris din “Aida” de Giuseppe Verdi.

La împlinirea vârstei de 99 de ani, Opera Naţională Bucureşti, i-a dedicat, anul acesta, spectacolul “Aida” celei care a fost denumită “Amneris a anilor ‘50”.

Cei care doresc să o conducă pe ultimul drum pe mezzo-soprana Venera Rogozea, sunt aşteptaţi joi, 19 iulie, de la ora 10.30, la Cimitirul Sf. Vineri din Bucureşti, informeaza comunicatul Operei Nationale Bucuresti.