Prefectul de Mures, Alexandru Petru Fratean, a declarat miercuri ca va cere Consiliului Local Sighisoara sa ia o hotarare pentru scurtarea cu doua zile a celei de-a XX-a editii a Festivalului Sighisoara Medievala, anuntata pentru perioada 20-29 iulie, pentru a nu fi afectata desfasurarea Referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei, transmite Agerpres.

"Cer acest lucru Consiliului Local pentru ca nu se poate organiza referendumul in conditiile in care festivalul se deruleaza in tot orasul. In acest an, festivalul va fi zece zile, din 20 iulie, si cred ca se poate renunta la ultimele doua zile (...) Ca prefect raspund de buna desfasurare a referendumului, intrucat, in ultima instanta, raspund de securitatea cetatenilor. Nu-mi dau seama cum vor proceda, dar trebuie sa se asigure accesul cetatenilor la vot (...) Eu voi propune, atributul Consiliului Local este de a aproba", a aratat Fratean.

Prefectul a subliniat ca in aceste conditii Consiliul Local Sighisoara poate accepta fie scurtarea perioadei festivalului, fie mutarea acestuia in luna august.

De cealalta parte, organizatorii sustin ca indiferent de varianta care va fi decisa - renuntarea la doua zile de program sau mutarea festivalului - hotelierii, turistii si artistii vor iesi in pierdere, intrucat rezervarile la hoteluri sunt deja facute, ca de altfel si biletele de avion.

In plus, in ultimele trei zile ale Festivalului Sighisoara Medievala participa - asa cum s-a intamplat si in ultimii doi ani - in jur de 30.000 de turisti, atunci fiind concentrate si majoritatea trupelor straine de muzica medievala si de teatru.