Violonistul Alexandru Tomescu va fi prezent, in premiera, in doua concerte extraordinare la Aveiro si Lisabona. In miniturneul portughez desfasurat in cadrul proiectului Verão Cultural Romeno em Portugal, artistul roman si vioara sa Stradivarius Elder – Voicu vor sustine un program alcătuit din faimoase piese românesti pentru vioară si lucrări pentru vioară si orchestră de compozitori români si internationali, printre care George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Dinu Lipatti si Mozart.

Premiera portugheză a lui Alexandru Tomescu si a celebrei sale viori Stradivarius Elder – Voicu 1702 va avea loc pe 10 iulie, la orele 19:30, în Auditoriul Rectoratului Universitătii din Aveiro (Campus Universitário de Santiago), cu ocazia deschiderii oficiale a International Symposium on Applications of Ferroelectrics (ISAF). Cel de-al doilea concert va avea loc la Lisabona, pe 11 iulie, la orele 22:00, în cadrul Festivalului ao Largo 2012 (Largo de São Carlos, Lisabona), se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Cu o carieră impresionantă, ce se întinde pe 4 continente şi peste 30 de ţări, Alexandru Tomescu se detaşează net drept liderul tinerei generaţii de violonişti români. Pretutindeni publicul şi presa apreciază la superlativ personalitatea carismatică a artistului, profunzimea şi frumuseţea interpretărilor sale.

Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii I naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu precum: Niccolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long – Jacques Thibaud (Franţa) sau George Enescu (România). În ultimii ani tânărul violonist a fost invitat să se alăture pedagogilor celebri ai viorii în juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa sau România.

Un rol deosebit de important în formarea sa ca artist l-au avut profesorii săi, cei care l-au îndrumat, sprijinit şi inspirat de-a lungul anilor: mama sa, prof. Mihaela Tomescu, maestrul Ştefan Gheorghiu, prof. Eduard Schmieder sau violonişti renumiţi precum Ruggiero Ricci, Igor Oistrach sau Tibor Varga. „De la fiecare am luat tot ce a avut mai bun, construindu-mi astfel, în timp, propria viziune artistică” – declara într-un interviu recent Alexandru Tomescu.

De-a lungul a peste 20 de ani de activitate concertistică acordurile viorii tânărului român au răsunat în cele mai mari săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall – New York, Concertgebouw – Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Théâtre des Champs Élysées – Paris sau Metropolitan Arts Center – Tokyo, alături de orchestre de prestigiu dirijate de dirijori celebri : Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach.

Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio – Bucureşti, tânărul violonist are o intensă activitate muzicală la nivel naţional, concertând pe scenele tuturor filarmonicilor din ţară. În calitatea sa de preşedinte al fundaţiei culturale “Remember Enescu” Alexandru Tomescu este implicat în numeroase proiecte muzicale, în special organizarea concursului internaţional de vioară “Remember Enescu” .

Deschiderea sa catre experimente este unica – de la statia de metrou la soclul statuiei lui Lenin – niciun loc nu este prea indepartat de scena de concert, artistul stiind sa creeze de fiecare data o atmosfera aparte prin forta si carisma muzicii sale.