VIDEO ​Istoricul Alexandru Simon: Din ADN-ul vechilor domnitori putem afla compozitia lor etnica. A cunoaste cine au fost inaintasii tai e o forma de respect

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Joi, 5 iulie 2012, 13:07 Actualitate | Cultură

​​​Erau vechii domnitori romani cumani, maghiari, slavi sau romani? Singurii care pot da un raspuns cert sunt oamenii care lucreaza in proiectul GENESIS, cea mai interesanta initiativa de cercetare a istoriei Romaniei din ultimii 20 de ani. Despre ce inseamna GENESIS, despre controversele iscate de anumite declaratii venite dinspre Ministerul Culturii si despre surprizele pe care ni le-ar putea oferi ADN-ul lui Mircea cel Batran, Vlaicu Voda si al altor vechi domni valahi, a vorbit istoricul Alexandru Simon, intr-un interviu HotNews.ro.

 • Proiectul Genesis vizeaza studierea populatiilor de pe teritoriul Romaniei, mergand de la sfarsitul epocii bronzului pana in jurul anului 1500. Practic, pe baza descoperirilor arheologice facute, colectam ADN-ul de la oamenii de pe aceste locuri. Importanta stiintifica este majora. Noi avem mari lipsuri in ceea ce priveste documentatia istorica clasica, scrisa si arheologica. Suntem expusi pe perioade mari unor interpretari subiective. Nu avem cum sa umplem aceste viduri de informatie altfel decat prin aceste mijloace (ale geneticii, n.r.). Aceste analize ADN vin in completarea a ceea ce ne dorim a fi o normalitate stiintifica. Proiectul Genesis este realizat in parteneriat de catre Academia Romana cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea din Iasi, in parteneriat international cu Universitatile din Bilbao, Cambridge si Nijmegen. 

 • Din ADN-ul vechilor domnitori putem afla compozitia etnica care statea in spatele lor. In functie de calitatea probei si contextul in care este incadrata  putem afla si tiparele de migratie. In masura in care avem mai multi membri ai dinastiei, putem stabili si raporturile genealogice. La Radauti de exemplu s-a sapat in anii '70 si osemintele Domnilor de acolo au fost prima data analizate in Canada, apoi la Hamburg si pe baza rezultatelor s-a refacut genealogia reala a inceputurilor Moldovei. Vorbim despre domnitorii Moldovei incepand cu Bogdan I pana la Roman I, Stefan I. In cazul lor nu s-a stabilit ca ar fi cumani sau altceva, ei se incadreaza intr-o singura zona etnica, romaneasca.

 • A cunoaste cine au fost cu adevarat inaintasii tai este o forma de respect. Noi nu intram in morminte care nu au fost deja deschise. Si asa avem atat de putine morminte care se mai pastreaza si unde mai putem face ceva. Ca este vorba de morminte sau de documente, nu suntem in situatia de a spune ca noi cunoastem tot. Nu mai este nimic de aflat, sa-i lasam pe toti sa doarma si noi sa mai construim o teorie sau doua. Conceptul de roman, sau cum apare in documente de valah, exista in epoca si facea parte din mecanismul politic. Rolul ocupat de elementul roman in acest mecanism este controversat. La ocazii pragmatice insa, termenul de roman avea valoare. In ceea ce priveste ca el era in primul rand asumat si mai putin construit prin sange, este un subiect care trebuie vazut. Cert este ca o asumare prin vointa corespunde spiritului pragmatic al epocii.  
 
 • Multi dintre Domnitorii romani ar putea sa fie oricand modele pentru politicienii de astazi. Prin pragmatism, printr-o minima morala, prin felul in care au rezistat si s-au jucat cu ceea ce inseamna identitate.

 • Exista posibilitatea ca prin proiectul Genesis sa aflam ca primii voievozi valahi ar fi avut, de exemplu, sange maghiar. Nu cred ca ar fi o problema din punctul asta de vedere. Pentru ca ce conteaza, pana la urma, este ce si-au asumat ei. Iar ei s-au afirmat impotriva Ungariei. Chiar daca au fost, poate ca n-am dreptul sa exclud nicio posibilitate, si de origine maghiara.

 • Un studiu similar s-a incercat in cazul Ungariei, in urma cu cativa ani. Se urmarea sa se vada cati dintre maghiarii actuali mai au ceva din sangele maghiarilor vechi de la anul 1000. Rezultatul a fost sub 5%. Un alt studiu, in Marea Britanie, a stabilit ca fiecare al doilea englez are sange germanic.

 • In cazul deshumarilor de la Curtea de Arges trebuie sa multumim Evului Mediu pentru ca cel ingropat acolo a trait in conditii destul de bune. Avea o dantura impecabila. Asta usureaza mult analiza genetica. Cred ca, atunci cand a fost deschis pentru prima oara, in anii '20, acel mormant a fost o splendoare. Uitandu-ma la cum s-au conservat butonii, parte din tunica, celebra pafta. Recoltam probe si din tunica si din nasturi pentru ca analiza lor ne poate arata provenienta materialului. Exista niste baze de date fantastice, superioare chiar celor in materie de ADN. Plus ca putem face o datare cu minime erori, nu de plus/minus 50 de ani. In momentul acesta, putem spune despre respectivul personaj doar urmatoarele: sex masculin probabil, mort undeva in intervalul 1320 - 1380.

 • Incercam la ora actuala sa ne facem drum printre semnalele contradictorii pe care le primim in ceea ce priveste atitudinea (oficialilor, nr.) vizavi de acest subiect si sa ne concentram pe analizele pe care trebuie sa le oferim privind ceea ce am scos de la Curtea de Arges. Semnalele din partea Bisericii Ortodoxe sunt extrem de pozitive, ramane de vazut in ce masura ele vor ramane si mai departe. Dinspre Ministerul Culturii avem semnale si bune si proaste. Nu vom putea da un raspuns coerent pana nu vom solicita o noua autorizatie, desigur dupa ce vom primi binecuvantarea autoritatilor bisericesti. Autorizatia pentru sapaturi la Cozia o vom cere dupa ce vom avea rezultatele de la Curtea de Arges.  


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


5825 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  probabil erau pe jumatate (Joi, 5 iulie 2012, 13:17)

  TiborVeres1306750912179 [anonim]

  maghiari...ca romanii erau pe nicaieri atunci...fara suparare.
  • -3 (5 voturi)    
   fara suparare (Joi, 5 iulie 2012, 14:06)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui TiborVeres1306750912179

   tu ai ochi de la mongolezii veniti aici acum 1000 de ani.. romanii sunt aici de la inceputurile timpurilor.. fara suparare
  • +1 (1 vot)    
   - To be or not to be- ( I ) (Joi, 5 iulie 2012, 14:42)

   _Vajk [anonim] i-a raspuns lui TiborVeres1306750912179

   Maghiarii din Romania nu sunt urmasii lui Attila!
   Priviti-va in oglinda si analizati-va ! cati dintre maghiari ori secui aveti trasaturi mongoloide, asiatice? Incercati sa va priviti in ochi, cu sinceriate si sa raspundeti: "de ce eu sunt atat de diferit de Attila si de cei cu care a venit din Asia? De ce eu am trasaturi de indo-european in timp ce Attila era asiatic, mongoloid?"

   Niciun "maghiar" cu trasaturi de indo-european nu poate fi urmasul lui Attila mai mult decat urmasul indoeuropenilor. Indiferent cat de mult iti poti duce tu radacinile de "maghiar" ori de "hun" in urma pana la …1848, 896 sau 453, strabunii tai NU au fost asiatici/mongoloizi. Ei au fost, la un moment dat, ASIMILATI dpdv al limbii asa cum, la randul lor, hunii lui Attila si mai tarziu maghiarii lui Árpád au fost asimilati de indoeuropeni dpdv cultural si genetic.

   Poate ca esti urmasul germanilor, al slavilor, ori al vlahilor pe care ai fost invatat sa nu-i iubesti atunci cand strabunele tau a fost ASIMILAT. Ori poate chiar tu esti adevaratul urmas al geto-dacilor si al romanilor. Cine poate sti sigur lucrul acesta?
   Este sau nu este adevarata continuitatea daco-romana? Unii zic ca da, altii zic ca nu.

   Insa un lucru este absolut sigur: daca tu NU ai trasaturi de asiatic /mongoloid (nu este peiorativ!) dar te consideri hun/maghiar/secui, atunci in mod CATEGORIC strabunii tai au fost ASIMILATI. Ca au fost geto-daci, romani, slavi sau germani - este dificil de stiu. Insa, daca ai fi urmasul lui Attila, logica spune ca ar fi trebuit sa ai trasaturi asiatice. Daca le ai - foarte bine, esti urmasul maretului tau strabun Attila. Daca insa nu ai trasaturi asiatice, sau ai foarte putine, atunci cauta-ti strabunii in alta parte chiar daca vorbesti maghiara.
   • 0 (0 voturi)    
    Are dreptate!!! (Joi, 5 iulie 2012, 21:45)

    holmes [anonim] i-a raspuns lui _Vajk

    Extraordinar articol are mare dreptate omul nostru!!!
  • +1 (1 vot)    
   - To be or not to be- ( II ) (Joi, 5 iulie 2012, 14:45)

   _Vajk [anonim] i-a raspuns lui TiborVeres1306750912179

   Te-ai gandit vreodata ca poate cei care au fost mintiti sute de ani, au fos chiar "maghiarii"? Te-ai intrebat vreodata, fara ura sau prejudecati? "Cine sunt Eu???", "cine sunt strabunii mei?". Priviti-va in oglinda, cu sinceritate, si veti gasi o parte din adevar. Sute de ani, vi s-a spus ca ati ajuns in Europa impreuna cu Attila sau cu maghiarii. Acesta ar putea sa fie adevarul dar poate, ati fost mintiti.
   Din fericire, RASPUNSUL se gaseste in tine, in voi, in trasaturile tale. Insa, dupa sute de ani de minciuni, poate fi dureros de acceptat un adevarul simplu: uita-te in oglinda! Ai trasaturi mongoloide? Esti tu urmasul lui Attila? Cine au fost strabunii tai?

   Nu cumva ceea ce ai fost invatat pana acum - ca strabunii tai sunt hunii si/sau maghiarii - este o minciuna? Chinezii de azi arata ca chinezii de acum 1000 de ani; mongolii de azi arata ca cei de acum 1000 de ani. Daca tu arati ca un indoeuropean cum poate cineva sa sustina ca bunicii tai au fost asiatici?!

   Trasaturile fetei tale pot fi dovada acestei minciuni seculare.
   Opreste minciuna: priveste-te in oglinda fara ura si fara prejudecati! Cauta-ti adevaratii strabuni nu in Asia printre mongoloizi, ci mai aproape, printre indoeuropeni. Sangele strabunilor tai striga din mormant pentru regasire. Ei s-au lasat asimilati pentru a supravietui, insa ti-au lasat Adevarul/Raspunsul in tine, in trasaturile lor mostenite de tine. Genele tale, trasaturile tale sunt dovada acestui Adevar_ Incontestabil: tu nu ai sange de asiatic! Strabunii tai au fost indoeuropeni, nu asiatici.

   Dupa sute de ani de minciuni, poate fi dureros de acceptat un adevarul simplu: nu poti fi urmasul lui Attila atata timp cat ai trasaturi de indoeuropean - acesta este un adevar simplu care nu poate fi ascuns. Hunii lui Attila si mai tarziu maghiarii lui Árpád au fost asimilati de indoeuropeni si au disparut demult dpdv cultural si genetic.
   • 0 (0 voturi)    
    deci? (Joi, 5 iulie 2012, 15:06)

    DrInOrice [utilizator] i-a raspuns lui _Vajk

    nea caisa asta, TiborVeres, si maghiarii sunt de fapt tot geto-daci, deci tot romani, dar care au fost cotropiti de barbarii lui Attila si acum ei cred ca fraierii ca nu mai sunt romani?
  • 0 (0 voturi)    
   . (Joi, 5 iulie 2012, 17:45)

   Gugal [anonim] i-a raspuns lui TiborVeres1306750912179

   Mai ales rromanii, nu?
 • +4 (4 voturi)    
  studiu interesant (Joi, 5 iulie 2012, 13:25)

  nemo [anonim]

  daca inteleg bine, in evul mediu sau in antichitate populatiile erau mult mai endogame, daca puteti distinge din punct de vedere genetic maghiarul de cuman. In zilele noastre daca politia gaseste un cadavru necunoscut, medicul legist nu poate spune asa usor, doar din punc de vedere genetic,daca omul era polonez sau ungur, de exemplu.
 • +2 (2 voturi)    
  Nu e concludent pt regi (Joi, 5 iulie 2012, 13:38)

  gogu [anonim]

  regii se casatoreau si se casatoresc si azi cu printese din alte regate, deci nu au niciodata sangele supusilor(ADN).
  ungurii cand au ajuns in campia panonica, erau 5% din populatia slava, morava gasita.
  de altfel se stie ca in grupul statuar al regilor Ungariei de la Budapesta, sculptorii au folosit modelul european al fetelor, contrar realitatii...
  Stie cineva de ce?
 • 0 (2 voturi)    
  asa deci? (Joi, 5 iulie 2012, 14:08)

  gigi [anonim]

  de ce neaparat domnitorii? de ce nu se face o medie cu mai multi oameni de rand? daca unii domnitori erau adusi sau intersectati cu alte familii de peste tot, ce relevanta are?
  • +3 (3 voturi)    
   lol (Joi, 5 iulie 2012, 14:18)

   decem [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   AI CITIT DOAR TITLUL; NICI TEXT NICI VIDEO

   "Proiectul Genesis vizeaza studierea populatiilor de pe teritoriul Romaniei, mergand de la sfarsitul epocii bronzului pana in jurul anului 1500. Practic, pe baza descoperirilor arheologice facute, colectam ADN-ul de la oamenii de pe aceste locuri. Importanta stiintifica este majora. Noi avem mari lipsuri in ceea ce priveste documentatia istorica clasica, scrisa si arheologica."
 • -4 (4 voturi)    
  Genesis (Joi, 5 iulie 2012, 14:13)

  sanduionescu2012 [anonim]

  Ai grija mare si fereste_te sa vii la Cozia Iti promit un spectacol de zile mari .Domnul Mircea nu va fi dezgropat chiar daca ar fi ungur sau cuman sau extraterestru Si ce daca ar fi / A fost Domnul si noi ii vom pastra linistea .Daca vrei si insisti iti facem loc in curte !!!!!!!!!!!!!!
  • +1 (1 vot)    
   relaxeaza-te (Joi, 5 iulie 2012, 16:59)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui sanduionescu2012

   omul era cel mai probabil cuman; nevasta cu certitudine unguroaica :)

   are asta vreo importanta?
 • 0 (0 voturi)    
  relevanta cazurilor particulare (Joi, 5 iulie 2012, 14:40)

  AliaX [anonim]

  Este evident ca personalitatile sunt obiecte de studiu cu grad mare de certitudine a identitatii. Spre deosebire de oamenii simpli, domnitorii au un nume gravat pe piatra de mormant, n-au fost mutati, profanati, inlocuiti. Dar nu inteleg de ce nu acei domnitori cu o linie genetica autohtona precis determinata? Ce grad de relevanta are asupra unei populatii rezultatul obtinut de la o familie cu multiple incrucisari interetnice?
  • +1 (1 vot)    
   nu exista (Joi, 5 iulie 2012, 17:10)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui AliaX

   "linie genetica autohtona precis determinata" la domnitorii nostri;

   fara suparare si fara niciun troll - eu nu stiu niciunul care sa nu fie rezultatul unor "incrucisari interetnice" pana la dej si ceausescu;

   poate fanariotii sa fi fost o parte greci "curati", carol I ar putea fi considerat in mod rezonabil neamtz dar in istoria veche m-as mira.

   cine stie vreunul sa vina cu un exemplu - chiar nu am intentionat o provocare :)
   • 0 (0 voturi)    
    daca citeai (Joi, 5 iulie 2012, 18:00)

    Vlad [anonim] i-a raspuns lui derblauereiter

    cu atentie articolul de fond aflai ca de la Bogdan I pana la Stefan I (adica cel Mare), toti au fost de origine romana. acestea fiind spuse si tinand cont de adevarul istoric, pot sa mai spun ca Petreu Rares, de pilda a fost tot de origine romana.
    • 0 (0 voturi)    
     te rog sa te informezi (Joi, 5 iulie 2012, 19:10)

     YO [anonim] i-a raspuns lui Vlad

     cf istorie Stefan cel Mare a fost cel de-al treilea domnitor cu acest nume in linia domnitorilor Moldovei. Stefan I a fost strabunicul sau

     Mai mult avand in vedere genealogia oficiala la acest moment bunica lui a fost de origine maghiara
     • 0 (0 voturi)    
      Strabunicul (Joi, 5 iulie 2012, 21:28)

      Vlad [anonim] i-a raspuns lui YO

      lui Stefan cel mare a fost Roman I, fratele lui Petru I,(Musat). Bunicul lui a fost jupan Bogdan, tatal lui Bogdan II si al lui Alexandru cel Bun. (Alexandru cel Bun a fost fratele mai mare al lui Bogdan al doilea si nu tatal acestuia, cum s-a crezut atata vreme).

      Cred ca nevoia de informatie ti se impune tie!
     • 0 (0 voturi)    
      Bunica de origine maghiara? (Joi, 5 iulie 2012, 21:42)

      Vladp [anonim] i-a raspuns lui YO

      Asta chiar e inventie. E prima data cand aud asa ceva. Una din sotiile lui Alexandru cel Bun a fost de origine maghiar dar cum am mentionat anterior, Alexandru cel bun nu a fost bunicul lui Stefan ci unchiul lui!

      Oricum, ideea de baza si de la care am plecat este ca studiile ADN au indicat ca toti cei enumerati mai sus au fost de etnie romana! De la asta am plecat!
 • +1 (1 vot)    
  Foarte interesant! (Joi, 5 iulie 2012, 14:56)

  Alfabetix [utilizator]

  Voi urmari cu atentie acest subiect.
  Din pacate in trecut din cauza vicisitudinilor vremurilor nu se pastrau informatiile sau nu se faceau inregistrari, iar in prezent nu prea exista interes pentru istorie si tot ce tine de cultura.
 • -2 (2 voturi)    
  Parerea mea (Joi, 5 iulie 2012, 16:15)

  AT [anonim]

  A le tulbura inaintasilor somnul de veci cu curiozitati care nu duc la nimic este dovada de lipsa de respect.
  • +1 (1 vot)    
   Sa fim seriosi (Joi, 5 iulie 2012, 17:33)

   Sani [utilizator] i-a raspuns lui AT

   Ce sa tulburi?
   Eu cred ca ar fi interesant si util sa aflam lucruri noi despre care sa vorbim.

   Decat politica, rautati si telenovele, mai bine sa rasfoim istoria si sa ne intelegem pe noi mai bine.

   Si sa lasam la o parte miturile, povestile pe care ne-am obisnuit sa le tinem in cap.
 • 0 (0 voturi)    
  analiza profil genetic (Joi, 5 iulie 2012, 17:40)

  Mazal [anonim]

  Un simplu test ADN bazat pe o recoltare de 10 ml saliva te poate pune in garda si proteja.Scanare a peste 70 de posibile boli.
  www.teste-genetice.com
 • +1 (1 vot)    
  subiect de studiu (Joi, 5 iulie 2012, 18:11)

  Socrates [anonim]

  Eu propun si dezhumarea lui Ponta si Antonescu pentru un studiu ADN, pentru ca avem deja multe studii de etologie si zoologie descpre ei.
  Nu de alta, dar unul are ochii prea oblici, si celalalt prea bulbucati.
 • 0 (0 voturi)    
  adn (Vineri, 6 iulie 2012, 1:47)

  adi [anonim]

  de urmarit, dar cred ca studiul asta ne va baga si mai mult in ceata. cum putem determina ce inseamna roman (sau valah)? exista o reteta? cat la suta dac? cat la suta roman? si sa nu uitam ca colonisti romani n-au venit numai de la roma. plus teritoriul dacilor liberi nu ca as fi sustinatorul lui napoleon savulescu.
  cat despre bunica lui stefan cel mare sa nu uitam ca si stefan I al ungurilor coboara din menumorut (fata lui fiind casatorita cu zoltan, fiul lui arpad). oricum asteptam rezultate ca sa avem ce discuta mai departe desi pana nu aflam despre daci ceva concret (ma refer la limba) nu rezolvam mare lucru, mai ales ca dacii incendiau mortii ca sa putem face o legatura intre ei si noi.
 • 0 (0 voturi)    
  iresponsabilitate si prostie (Duminică, 8 iulie 2012, 20:13)

  anonim [anonim]

  E pacat ca se platesc zeci-sute de mii de euro pentru distrugerea ireversibila a probelor de DNA si profanarea mormintelor domnitorilor romani. Sper ca imaginele filmate a dezgroparii sa fie vazute si de adevaratii experti in genetica pentru a se vedea cum s-a facut contaminarea probelor cu DNA-ul tuturor care au lucrat in acel proces. DNA-ul analizat va fi o combinatie de DNA din trecut si de astazi fara nici o posibilitate de separare a datelor si tragere de concluzii asupra DNA-ul domnitorilor. Cercetatorii ar trebui sa raspunda pentru greselile facute in acest studiu, greseli datorate in special ignorantei, metodologia de studiu fiind stabilita clar de cel putin 15 ani.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă