Mai mult de 50 de traducatori literari straini au semnat o petitie adesata premierului Victor Ponta in care isi manifesta ingrijorarea cu privire la ordonanta de urgenta care prevede trecerea ICR din subordinea Presedintiei in cea a Parlamentului. Semnatarii saluta incercarea de a introduce o transparenta mai mare in administratia publica, insa se declara surprinsi de faptul ca acest demers incepe cu Institutului Cultural Roman, "o institutie cu care noi am avut o colaborare excelenta in ultimii ani". "In acest context, consideram ca orice demers menit sa reformeze structura ICR-ului trebuie sa fie unul foarte prudent si sa tina cont de reusitele acestei Institutii, pentru ca altfel Romania risca sa piarda ceea ce are mai pretios", scriu autorii documentului transmis HotNews.ro.

  • Vezi mai jos scrisoarea integrala si lista semnatarilor:

"Stimate Domnule Prim-ministru,

Am aflat cu ingrijorare despre modificarea statutului Institutului Cultural Roman. Salutam dorinta dumneavoastra de a introduce o transparenta mai mare in administratia publica, dar in acelasi timp suntem surprinsi de faptul ca incepeti exact cu ICR, o institutie cu care noi am avut o colaborare excelenta in ultimii ani.

Noi suntem traducatori literari din diferite colturi ale lumii, si ca persoane care au investit foarte mult timp in a studia limba romana, nu putem ramane indiferenti fata de modul in care cultura Romaniei este prezentata in lume. Credem ca in ultimii ani meritul principal al ICR a fost ca a reusit nu numai sa promoveze cu succes cultura romana in randul diasporei romanesti, ci si sa atraga interesul publicului strain, consolidand astfel imaginea culturala a Romaniei in lume.

In cazul specific al traducerilor literare, programele de promovare ale ICR au condus la publicarea catorva sute de volume din literatura romana, aparute la mai multe edituri de renume din strainatate. Va putem asigura ca alegerea autorilor si a operelor care au fost si, speram, vor fi traduse in continuare le-a apartinut exclusiv traducatorilor - persoane informate, care au investit foarte mult timp in studierea nu numai a limbii romane, ci si a literaturii, culturii si civilizatiei intr-un sens mai amplu, investind deasemeni mult timp si eforturi cautand si convingand editorii sa publice carti ale autorilor Romani - si editorilor straini, ICR evaluand proiectele doar din punctul de vedere tehnic. Asa ca poate fi exclusa orice suspiciune de politizare, cel putin in ceea ce priveste acest capitol din activitatea Institutului.

In acelasi timp, programul de resedinta pentru traducatori organizat, tot de ICR, la Palatele de la Mogosoaia, ca si bursele pe care ICR le acorda in fiecare an traducatorilor profesionisti, au contribuit in mod insemnat la formarea unei noi generatii de traducatori din strainatate, dedicate promovarii literaturii romane in alte zeci de limbi.

Cunoscand indeaproape activitatea ICR, putem afirma cu convingere ca acesta este o institutie culturala moderna cu care Romania se poate mandri peste tot in lume. Angajatii Institutului cu care am intrat in contact sunt profesionisti cu experienta, devotati promovarii culturii romane. In acest context, consideram ca orice demers menit sa reformeze structura ICR-ului trebuie sa fie unul foarte prudent si sa tina cont de reusitele acestei Institutii, pentru ca altfel Romania risca sa piarda ceea ce are mai pretios."

Semnatarii petitiei:

1. Elena Borrás García, Spania

2. Joanna Kornaś-Warwas, Polonia

3. Any Shilon, Israel

4. Ivan Radev, Bulgaria

5. Andrei A. Popovici, Statele Unite ale Americii

6. Anita Natascia Bernacchia, Italia

7. Ileana M. Pop, Italia

8. Antonio Morillo Castellanos, Spania

9. Petra Mendlova, Cehia

10. Mauro Barindi, Italia

11. Oana Ursulesku, Serbia

12. Antonia Escandell Tur, Spania

13. Alexandru Gorda, Ucraina

14. Danilo De Salazar, Italia

15. Serafina Pastore, Italia

16. Irina Djuran, Serbia

17. Anja Arsic, Serbia

18. Anna Ferrario, Italia

19. Jelena Popadić, Serbia

20. Vasilka Aleksova, Bulgaria

21. Clara Mitola, Italia

22. Christian Santacroce, Spania

23. Lora Nenkovska, Bulgaria

24. Raluca Toma, Italia

25. Bruno Mazzoni, Italia

26. Gerhardt Csejka, Germania

27. Mihály Lakatos, Ungaria

28. Jan Willem Bos, Olanda

29. Jan Cornelius, Germania

30. Aronne Mapelli, Italia

31. Razvan Purdel, Italia

32. Marta Tórz, Polonia

33. Alvaro Albornoz, Chile

34. Heini Ekman, Finlanda

35. Dominik Małecki, Polonia

36. Magdalena Suwara, Polonia

37. Alina Damian, Italia

38. Sunia İliaz Küçükbıçakcı, Turcia

39. Jelena Aleksic, Serbia

40. Iulia Batioha, Ucraina

41. David Grau Peñas, Spania

42. Georg Aescht, Germania

43. Maria Luisa Lombardo, Italia

44. Ivana Olujić, Croatia

45. Sigrid Nanut, Italia

46. Adele Tarditi, Italia

47. Vanina Bojikova, Bulgaria

48. Ewelina Szlęk, Polonia

49. Gabriele Di Palma, Italia

50. Przemysław Dębowiak, Polonia

51. Alina Bordian, Ucraina

52. Ivan Pilchin, R. Moldova