Zeci de artisti romani, printre care si regizorul Cristi Puiu, s-au adunat luni in fata ambasadei Canadei din Bucuresti, pentru a cere simbolic "azil cultural", dupa decizia guvernului privind trecerea Institutului Cultural Roman in subordinea Senatului si care ameninta, spun acestia, independenta culturii, relateaza AFP.

Mihai VoicuFoto: Agerpres

"Am venit aici pentru a cere simbolic azil cultural. Este o actiune de protest fata de decizia guvernului de a modifica statutul Institutului Cultural Roman (ICR) si chiar sensul misiunii sale", a declarat Katia Pascariu, actrita in varsta de 28 de ani.

Artistii au afirmat ca au ales Canada drept simbol al unei tari "unde independenta culturii este respectata".

Guvernul de centru-stanga al premierului Victor Ponta a starnit reactii de protest in lumea artistica dupa ce a decis, prin intermediul unei ordonante de urgenta, sa treaca ICR, principalul promotor al culturii romanesti in strainatate, din subordinea Administratiei prezidentiale sub tutela Senatului.

Aceasta decizie va antrena inlocuirea conducerii ICR, precizeaza AFP.

"Totul s-a petrecut de o maniera murdara, fara nicio dezbatere, fara nicio consultare cu artistii", a spus si coregrafa Vava Stefanescu.

Sute de artisti de renume si ONG-uri care apara statul de drept au denuntat in ultimele zile decizia guvernului leagata de ICR, echivalentul British Council sau al Institutului Goethe.

Cieastul Cristian Mungiu, multiplu laureat la Cannes, a vorbit de "epurare politica".

"Institutul este una dintre rarele institutii care functioneaza extraordinar de bine in Romania, nu exista niciun motiv sa schimbi lucrurile", a afirmat Cristi Puiu, premiul Un Certain regard la Cannes, care a subliniat in mai multe randuri contributia ICR la succesul cinematografiei romanesti in strainatate.

Mihai Voicu, purtator de cuvant al PNL, a afirmat, intrebat de reporteri cum comenteaza acest protest al artistilor romani, ca ICR a fost o institutie de "propaganda personala" si ca e vorba de "aproape" trei protestatari platiti cu sute de milioane de lei pentru a a da "cu periuta pe la diverse televiziuni".

Iata mai jos reactia lui Mihai Voicu:

"Trebuie sa luam o lista comparativa si sunt convins ca pe aproape toti cei trei care fac acest protest ii veti regasi, de exemplu, in avionul de la Neptun al dl Basescu, printre colaboratorii platiti cu sute de milioane de lei ca sa dea cu periuta pe la diverse televiziuni sau prin diverse, ma rog, gazete de perete ale Palatului Cotroceni.

Mi s pare ca aceasta institutie care pana acum, aceasta institutie a fost una de propaganda personala, nici macar politica, ci personala, si daca vrem intr-adevar ca aceasta institutie sa functioneze, ea trebuie pusa intr-un cadru institutional corect".