Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) va depune, luni, la Guvernul Romaniei, o lista cu peste 1.200 de semnaturi inregistrate pe www.romaniacurata.ro, in semn de protest fata de Ordonanta de Urgenta prin care Institutul Cultural Roman trece de sub autoritatea simbolica a presedintelui Romaniei in subordinea Senatului. Printre semnatari se afla Norman Manea, Andrei Serban, Ana Blandiana, Andrei Plesu, Carmen Musat, Bogdan Murgescu, Radu Filipescu si Andrei Serban.

Potrivit ARC, semnatarii petitiei protesteaza contra utilizarii de ordonante de urgenta pentru reglarea unei situatii culturale si cer ca dezbatarea publica sa preceada unei eventuale schimbari legislative.

"Semnatarii prezinta puncte de vedere cat se poate de diferite la adresa conducerii ICR si chiar a politicilor acestei institutii, dar resping in mod solidar ideea unei imixtiuni brutale a politicului in viata culturala si adoptarea unei decizii din care comunitatea artistica si de cultura este inca o data exclusa, desi este cel mai bun judecator atat al performantei actuale a ICR, cat si a perspectivelor sale de viitor", se arata in comunicatul ARC.

De asemenea, Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) ii invita pe toti cei care doresc mentinerea Institutului Cultural Roman in actuala formula la un protest intitulat "Miscarea Papioanelor", care va avea loc luni, 18 iunie, de la ora 19:00 la 19:30, in fata ICR Bucuresti.