Scriitorul Ray Bradbury, un gigant al literaturii americane science fiction, a murit in noaptea de marti spre miercuri in locuinta sa din Los Angeles, la varsta de 91 de ani, dupa o lunga suferinta, anunta Reuters. Ray Bradbury a publicat de-a lungul carierei sale peste 500 de titluri, cele mai cunoscute fiind romanul "Fahrenheit 451" si "Cronicile martiene".

Ray Bradbury s-a nascut in 1920 in Illinois, iar la varsta de 11 ani scria deja povestiri pe hârtie de împachetat, potrivit Wikipedia. Ultima școală absolvită a fost liceul, iar între 1938 și 1942 a vândut ziare pe străzile Los Angeles-ului.

În 1938 a publicat în „Imagination!” prima sa povestire, „Hollerbochen s Dilemma”. În 1943 era scriitor „cu normă întreagă”. „Jocul cel mare în alb și negru” a fost una dintre povestirile selectate pentru colecția „Best American Short Storyes”, în 1945.

Bradbury si-a castigat reputația de autor de science fiction odată cu publicarea „Cronicilor marțiene” (1950), o carte despre colonizarea planetei Marte de către pământeni. Cativa ani mai tarziu a scris cea mai cunoscută operă a sa, controversata distopie „Fahrenheit 451”. Aceasta a fost adaptată pentru marele ecran de către Francois Truffaut în 1966 (o nouă versiune a filmului a aparut în 2007 în regia lui Frank Darabont). Pe lângă ficțiune, Bradbury a scris eseuri despre artă și cultură, prin care a atras atenția criticilor din domeniu.