In perioada 5 - 6 iunie 2012, la Targoviste si in fosta localitate Haimanale, actualmente comuna I. L. Caragiale, pe locurile dambovitene de origine ale lui Caragiale, se vor reuni universitari din sase centre academice din tara (Bucuresti, Iasi, Timisoara, Constanta, Brasov, Targoviste) in cadrul Simpozionului National I. L. Caragiale - 100 de ani de la trecerea in Panteonul culturii europene.

Simpozionul National I. L. Caragiale - 100 de ani de la trecerea in Panteonul culturii europeneFoto: Afis

Reuniunea se desfasoara timp de doua zile, beneficiind de un format cultural-stiintific, urmand ca in ziua de 6 iunie in satul nasterii lui Caragiale sa aiba loc un dialog cu localnicii, la care vor participa ca invitati de onoare George Astalos, scriitor (Franta) si Aurelian-Octav Popa, muzician. Cu aceasta ocazie va fi vizionat filmul documentar al lui Alexandru Solomon, Franzela exilului, dedicat perioadei exilului berlinez al lui Caragiale, va avea loc o masa rotunda, in cadrul careia va fi prezentata si dramatizarea Omagiul tie, nenea Iancule!, prezentata in interpretarea trupei de teatru a Penitenciarului Margineni, din comuna I. L. Caragiale, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

In cadrul evenimentului, artistul plastic Vasile Muresan-Murivale va prezenta publicului expozitia de insertii in spatiu, tehnica environment, Rude divine, reprezentand portrete de artisti romani. In acelasi timp vor fi prezentate marturiile unor personalitati din lumea satului (doamnele profesoare Tamara Nastase si Maria Cimpeanu) care au fost prezente in vremea copilariei lor la manifestestarile dedicate centenarului lui Caragiale din 1952. La eveniment urmeaza sa fie prezent printr-o interventie telefonica profesorul universitar Stefan Cazimir, cunoscut caragiolog.

De asemenea, in cadrul sesiunilor stiintifice, care se desfasoara in data de 5 iunie, la Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu din Targoviste, au fost invitati sa participe universitari de prestigiu din tara: Nicolae Manolescu, Mihai Zamfir, Rodica Zafiu, Adrian Titieni, Lacramioara Petrescu, Pompiliu Craciunescu, Paul Cernat precum si academicienii Mihai Cimpoi si Vasile Bahnaru, din Republica Moldova. Simpozionul se desfasoara sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, institutia fiind reprezentata de doamna doctor Daniela Popescu. La manifestarile respective este anuntata prezenta oficialitatilor locale, fiind asteptata si prezenta Inalt Prea Sfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Dr. Nifon.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Dambovita, Primaria Municipiului Targoviste, Biblioteca Judeteana "Ion Heliade Radulescu" Dambovita, Centrul ED Targoviste, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" - Bucuresti, Pro Caragiale et Co