România participă pentru prima dată la Târgul de Carte din Bilbao, la invitația organizatorilor basci. Cu sprijinul ICR Madrid literatura română va patrunde pentru prima dată în nordul Spaniei.

Potrivit ICR Madrid, Târgul de Carte de la Bilbao are loc în perioada 31 mai - 10 iunie. Pe 4 iunie, Dan Lungu, Florin Lăzărescu, Sorin Gherguț şi traducătoarea Marian Ochoa au discutat cu publicul în cadrul unei întâlniri despre literatura română contemporană, iar pe 5 iunie, la 11.30 va avea loc o întâlnire cu presa, în spațiul de evenimente al Târgului de pe Paseo del Arenal.

Importanța tot mai crescută pe piața de carte spaniolă a literaturii române justifică eforturile de a acoperi întreagul teritoriu al Spaniei, se precizeaza in comunicatul ICR Madrid. În zona Bilbao, San Sebastian, Vitoria se află, de asemenea, un număr important de români pentru care prezența unor scriitori din România poate fi onorantă și stimulatoare.

Dan Lungu are două cărți publicate în Spania, “El paraíso de las gallinas. Falsa novela de rumores y misterios”, Editura Icarria, Nadhari Narrativa, 2011 („Raiul gainilor. Fals roman de zvonuri si mistere”) și “Soy un vejestorio comunista”, Editura Pre-Textos, 2009 (“Sunt o babă comunistă!”). Cartea lui Florin Lăzărescu, “Trimisul nostru special”, a fost recent publicată în Spania: “Nuestro enviado especial”, Editura El Nadir, 2012. În cadrul Târgului, Sorin Gherguț, care a obținut Premiul revistei “Observator cultural” pentru cartea “Orice (Uverturi și Reziduuri)”, va citi din poeziile sale traduse de Marian Ochoa.