Iubitorii muzicii simfonice il vor putea vedea pe violoncelistul Ovidiu Marinescu in dubla ipostaza, de solist si dirijor, in cadrul concertului programat miercuri, 30 mai de la ora 19.00, la Sala Radio. Ovidiu Marinescu va concerta impreuna cu Orchestra de Cameră Radio.

Potrivit Formatiilor Muzicale Radio, in deschiderea concertului va fi interpretat Concertul pentru violoncel si orchestră în si bemol major de L. Boccherini, avându-l ca solist pe Ovidiu Marinescu, apoi vom putea audia Kamarinskaya de M. Glinka, compusă în 1848, prima lucrare orchestrală bazată în întregime pe un cântec popular rus. În partea a doua a programului va fi interpretată Simfonia nr. 4 în si bemol major op 60 de L. van Beethoven.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Cunoscut publicului din România în special în postura de violoncelist, Ovidiu Marinescu desfăşoară în SUA şi o constantă carieră de dirijor. Sub îndrumarea sa, Orchestra simfonică a Universităţii West Chester şi-a făcut debutul la Kimmel Center din Philadelphia şi a fost în primul turneu de concerte în Europa. Cu o tehnică precisă şi o bogată inspiraţie muzicală, Ovidiu Marinescu şi-a construit cariera de dirijor colaborând cu orchestrele Wilmington, Immaculata Symphony, Manalapan New Jersey, Goppisberg Festival Orchestra din Elveţia. A fost solicitat să susţină concerte cu Russian Philharmonic Orchestra din Moscova, Filarmonica de Gaia din Portugalia, Helena Symphony din SUA, orchestrele Filarmonicilor din Bacău, Craiova, Ploieşti, Botoşani, Târgovişte, Braşov. În postură de dirijor şi interpret, Ovidiu Marinescu a colaborat cu Orchestra Extremadura din Spania. A fost şi dirijorul premierei mondiale a baletului Helen Keller la Compania de balet Rebecca David din Philadelphia. Preocupat de tânăra generaţie, dirijorul Ovidiu Marinescu a alcătuit mai multe programe speciale, de educaţie muzicală, în care s-a regăsit şi versiunea povestită a Locotenentului Kije de S. Prokofiev.

Datorită calităţilor sale dirijorale, Russian Philharmonic Orchestra l-a invitat pentru o serie de înregistrări: Simfonia a V-a de Ceaikovski, lucrări de Samuel Barber, Michael Cunningham, Rain Worthington, Stephen Limbaugh III, David Laganella şi Andrea Clearfield. Ovidiu Marinescu a încheiat un contract pe termen lung cu Parma Recordings şi, conform acestuia, va înregistra cu precădere muzică orchestrală americană.

La fel de remarcabil este şi ca violoncelist concertist, cu o activitate permanentă. Ovidiu Marinescu a fost ales să concerteze la Carnegie Hall cu ocazia vizitei oficiale în SUA a Preşedintelui Emil Constantinescu. La scurt timp după aceea şi-a făcut debutul la New York Chamber Symphony cu Tripul concert de L.v. Beethoven, urmat de recitaluri la Merkin Hall (New York), Philadelphia şi Los Angeles. Cu un repertoriu variat şi multe prime audiţii, violoncelistul Ovidiu Marinescu a concertat în România alături de numeroase ansambluri printre care Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor din Braşov, Cluj, Iaşi, de multe ori fiind solistul şi dirijorul concertului.

În prezent violoncelistul Ovidiu Marinescu face parte din trio-ul Casals şi este profesor la West Chester University, SUA.