Oferta Institutului Cultural Roman la cea de-a VII-a editie a Salonului International de Carte Bookfest cuprinde, alaturi de carti de la Editura ICR la preturi promotionale, o serie de evenimente specifice: ateliere de traducere, lecturi si intalniri cu scriitori participanti la proiectele ICR din strainatate, lansarea revistei Lettre Internationale (nr. 80-81) si proiectia documentarului Dupa Revolutie realizat de Laurentiu Calciu, informeaza Biroul de Presa al ICR.

ICR la Bookfest 2012Foto: ICR

Joi, 31 mai, de la ora 18.00, pe scena Agora (pav. C5) va fi lansat noul numar al revistei Lettre Internationale. Vor vorbi despre aparitie Irina Horea, redactor-sef, si Adrian Mihalache, colaborator al publicatiei.

Vineri, 1 iunie, de la ora 13.00, pe scena Agora are loc primul atelier de traduceri „Texte la microscop“ din cadrul Salonului. Beneficiarii programului de Burse pentru traducatori in formare derulat de Centrul National al Cartii din cadrul ICR vor face o demonstratie „in laborator“ cu un text din romanul Blazarea de Petre Barbu, in prezenta autorului.

In aceeasi zi, de la ora 18.00, la Cafeneaua Literara Lavazza (pav. C4) bursierii vor participa la o intalnire cu prof. dr. Ioana Both de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Intr-un atelier intitulat „Cum explicam literatura romana strainilor?“, auditoriul va avea prilejul sa afle de unde incepe, din perspectiva istoricului literar, literatura romana si incotro se indreapta.

Sambata, 2 iunie, de la ora 15.00, scena Arena (pav. C3) scriitorii Gabriela Adamesteanu, Ana Blandiana, Marin Malaicu-Hondrari si Radu Pavel Gheo vor vorbi despre participarea lor la targurile internationale de carte si despre semnificatia acestei experiente pentru carierele lor, la colocviul „Autori romani la targurile internationale de carte“.

De la ora 17.00, Cafeneaua Literara Lavazza va gazdui colocviul si lectura publica „Tandem literar. Autorii si traducatorii lor“. Traducatoarea italiana Angela Tarantino, beneficiar al programului de Burse pentru traducatori profesionisti, va discuta cu doi dintre autorii din care a tradus recent, Floarea Tutuianu si Florin Manolescu, despre avantajele experientei de a explora textele traduse impreuna cu autorii.

Duminica, 3 iunie, la ora 12.00, atelierul de traduceri „Texte la microscop“ revine pe scena Arena, unde bursierii ICR se vor intalni cu scriitoarea Anca Mizumschi.

Seria evenimentelor ICR la Bookfest se incheie cu proiectia documentarului Dupa Revolutie de Laurentiu Calciu (2010), de la ora 16, la cinema C3.

Salonul International de Carte Bookfest este organizat de Asociatia Editorilor din Romania. Anul acesta, Franta are statutul de tara invitata.

Accesul vizitatorilor la Bookfest este liber. Miercuri, 30 mai, joi, 31 mai si duminica 3 iunie, Salonul este deschis in intervalul orar 10:00 - 20:00. Vineri si sambata programul se prelungeste pana la ora 22:00.