Muzeul National de Istorie a Romaniei (Calea Victoriei, nr. 12) din Bucuresti, va gazdui lansarea volumului al IX-lea al Insemnarilor zilnice (1 ianuarie-31 decembrie 1927) ale Reginei Maria a Romaniei, aparut recent la Editura Polirom, in traducerea Sandei Ileana Racoviceanu si sub ingrijirea Olgai-Silvia Turbatu. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 24 mai, de la ora 17.30, in Sala Lapidarium a muzeului. Potrivit editurii Polirom, volumul va fi lansat in prezenta Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei.

Insemnarile zilnice ale Reginei Maria a Romaniei - vol. IXFoto: Polirom

Aparut si in editie digitala, volumul al IX-lea al consemnarilor diaristice ale Reginei Maria, ce contine inclusiv facsimile dupa pagini de manuscris, acopera anul 1927, an marcat de dizolvarea a doua guverne si de disparitia a doua figuri istorice: regele Ferdinand si I.I.C. Bratianu.

Lupta pentru putere, tensiunile dintre Casa Regala si partidele politice determinate de dezmostenirea principelui Carol sau de educatia principelui Nicolae, dar si relatiile adesea complicate dintre membrii familiei regale – toate acestea se regasesc in jurnalul reginei Maria, alaturi de intimplari din viata de zi cu zi.

Prezentarea volumului va fi facuta de Georgeta Dimisianu.

„Ingenuncheat la picioarele mele, agatat de mine si suspinind ca si cum i s-ar fi rupt inima in piept, era Nicky, am simtit niste brate in jurul gitului meu, am vazut ochii imensi ai Ilenei, fata bucalata a lui Mignon scaldata in lacrimi, Lisabeta, cu parul ei roscat, lung si cu trasaturile, ca intr-o pictura, inghetate intr-o durere muta – toate acestea ca intr-un vis, un vis ingrozitor, dar pasnic, un vis din care stiam ca nu exista trezire... Acea zi a fost cit un an intreg – nu stiu cum am trecut de ea.” (Regina Maria a Romaniei)

Regina Maria a Romaniei (1875-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, a fost sotia regelui Ferdinand si mama regelui Carol al II-lea.

Figura emblematica si una dintre cele mai incintatoare personalitati ale secolului XX, Regina Maria a inceput sa-si scrie jurnalul in decembrie 1918, in limba engleza, si de atunci a facut insemnari ample, cu caracter documentar, aproape zilnic, pina in 1938, cu putin timp inaintea mortii.