Horia Mihail si Pianul calator pornesc din nou in turneu

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 17 mai 2012, 15:41 Actualitate | Cultură


Horia Mihail si Pianul calator
Foto: Radio Romania Cultural
Pianul călător, turneul extraordinar al pianistului Horia Mihail, revine după succesul de anul trecut cu o nouă ediţie, ce se va desfăşura între 21 mai şi 30 iunie 2012. Timp de 50 de zile, în 22 de concerte şi recitaluri ce vor avea loc în 20 de oraşe din România pianistul Horia Mihail va străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal şi de la Mamaia la Sânnicolau Mare. In afara turneului national, Horia Mihail va sustine un concert la Chişinău, pe 11 iulie, la festivalul internaţional „Nopţi pianistice”, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Pianul călător îl va însoţi în călătoria către unele dintre aceste oraşe şi anume către acelea în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.

În data de 30 iunie, în oraşul în care s-a născut celebrul compozitor Bela Bartok, „Pianul călător” – cel de-al doilea pian, un Bluthner de concert pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durată de trei ani, iniţiat şi organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo – va fi pus la dispoziţia comunităţii locale din Sânnicolau Mare.

Prima ediţie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizat după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între  anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Dacă Liszt călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, primul „pian călător”, un Steinway de concert, a plecat de la Sala Radio împreună cu pianistul Horia Mihail şi echipa tehnică însoţitoare către oraşe care nu aveau astfel de instrumente – Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni, rămânând, după această serie de recitaluri de mare succes, la Sala Traube din Mediaş, încredinţat pentru o perioadă de trei ani comunităţii locale.

În urmă cu un an, Horia Mihail declara : ”Am ajuns la finalul unei călătorii absolut impresionante. Publicul din toate oraşele prin care am trecut ne-a primit cu mult entuziasm, cu mult interes, iar pentru mine a fost o experienţă extraordinară, pe care de-abia aştept să o repet. Despărţirea de pian, care în această călătorie mi-a devenit prieten, este grea, însă bucuria pe care o am că am reuşit să-i redau viaţa de care avea nevoie, face ca această tristeţe să dispară.”

Al doilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, la o nouă anvergură, cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Începe pe 21 mai la Mediaş, din sala unde s-a terminat anul trecut. Traseul lui va putea fi urmărit pe site-ul www.pianulcalator.ro  sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

\u000CPotrivit comunicatului, itinerarul editiei 2012 a Pianului Călător este urmatorul:

Mediaş 21 mai Sala Traube
Dumbrăveni 22 mai Catedrala Armenească
Sighişoara 23 mai Casa de cultură

Mamaia 17 iunie Radio Vacanţa
Buzău 18 iunie Teatrul George Ciprian
Focşani 19 iunie Teatrul Dramatic
Roman 20 iunie Casa de cultură

Caracal 26 iunie Teatrul Dramatic
Reşiţa 27 iunie Casa de cultură
Sânnicolau Mare 30 iunie Casa de cultură

Itinerar Recitaluri 2012

Braşov 27 mai Sala Centrului Cultural Reduta
Oradea 2 iunie Sala Filarmonicii
Baia Mare 3 iunie Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare
Cluj-Napoca 5 iunie Opera Maghiară
Piteşti 8 iunie Casa de cultură a sindicatelor
Bucureşti 12 iunie Sala Radio
Iaşi 24 iunie Sala „Ion Baciu” a Filarmonicii de Stat„Moldova” din Iaşi

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureş 31 mai Palatul Culturii
Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat

Braşov 7 iunie Cercul Militar
Orchestra Filarmonicii Braşov, dirijor Bogdan Chiroşcă

Bucureşti 15 iunie Sala Radio
Orchestra Naţională Radio, dirjor JinWang

Bacău 22 iunie Ateneu
Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan

Timişoara 29 iunie Sala Capitol
Orchestra Filarmonicii ”Banatul” Timişoara, dirijor Gheorghe Costin

Chişinău 11 iulie Sala cu orgă
Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

628 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by