O carte de condoleante in memoria scriitorului Carlos Fuentes a fost deschisa joi la Ambasada Mexicului la Bucuresti. Doritorii vor putea semna in cartea de condoleante si vineri, intre orele 10:00 - 13:00. Carlos Fuentes, care a murit marti, la Mexico City, la varsta de 83 de ani, a fost cel mai renumit scriitor mexican.

Fuentes a fost cunoscut ca un intelectual de stanga si aparator al identitatii Americii de Sud, romanele sale ca "Moartea lui Artemio Cruz" si "Batranul Gringo" fiind adevarate repere in istoria literaturii, anunta AFP.

Membru al Partidului Comunist, aproapiat al lui Fidel Castro de care s-a distantat dupa incarcerarea poetului Ernesto Padilla (1971), este cunoscut pentru perspectiva sa critica asupra societatii mexicane contemporane.

Fuentes, diplomat si fiu al unui diplomat, a primit un 1987 Premiul Cervantes, cea mai mare distinctie a literaturii hispanice si a avut mai multe nominalizari pentru premieul Nobel.

Nascut in 1928 in Panama, unde tatal sau era diplomat, el a crescut in Ecuador, Uruguay, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Chile si Argentina, fara a pierde contactul cu Mexic.

A activat la randul lui ca diplomat in cadrul ministerului mexican al Afacerilor Externe si membru al Institutului pentru Studii Avansate de la Geneva (Elvetia) si al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).