Lansare la Carturesti Verona: Estetica lui Norman Manea de Claudiu Turcus

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 15 mai 2012, 11:53 Actualitate | Cultură


Estetica lui Norman Manea de Claudiu Turcus
Foto: Cartea Romaneasca
Marti, 15 mai, la ora 18.00, Editura Cartea Romaneasca si Carturesti Verona (str. Arthur Verona 13-15, sector 1, Bucuresti) organizeaza lansarea volumului Estetica lui Norman Manea, de Claudiu Turcus, aparut recent in colectia „Critica si istorie literara”. Evenimentul de lansare va avea loc in prezenta invitatului special Norman Manea alaturi de care vor fi prezenti Carmen Musat si Paul Cornea, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Potrivit editurii Cartea Romaneasca, studiul Estetica lui Norman Manea reprezinta prima monografie dedicata cunoscutului prozator roman, exilat din 1986 la New York. Privita in ansamblu, bibliografia receptarii lui Norman Manea depaseste trei sute de articole si studii, de aceea nu se poate spune ca opera scriitorului reprezinta un aisberg insuficient explorat. Totusi, in ciuda numeroaselor contributii critice, o abordare sistematica a scrierilor lui Norman Manea lipseste. Daca se poate spune ca s-a scris mult despre autorul Plicului negru, la fel de adevarat este si ca s-a scris fragmentar.

In acest context, cartea lui Claudiu Turcus isi propune doua obiective. Pe de o parte, interpretarea unitara a literaturii lui Norman Manea (Estetica) prin corelarea poeticii narative, a viziunii despre lume, precum si a recurentelor tematice ori stilistice aferente celor doua etape creatoare (romaneasca si americana). Pe de cealalta parte, demersul vizeaza contextualizarea discursului etic, care a generat campanii ostile de presa atit in ultimul deceniu al dictaturii comuniste, cit si dupa 1990.
 
„Monografie remarcabila prin soliditatea demersului de istorie literara, ingeniozitate analitica si inteligenta de a pleca de la intrebari incomode si de a se confrunta cu probleme nevralgice, cartea lui Claudiu Turcus are meritul de a fi, nu mai putin, o naratiune critica si identitara ce radiografiaza acute dezbateri culturale romanesti ale ultimelor decenii.” (Sanda Cordos)
 
„Estetica lui Norman Manea este o premiera in cercetarea critica romaneasca: de o excelenta calitate, cu meritul pionieratului, dar impunindu-se mai ales prin nivelul demersului analitic si reusita cuprinderii sintetice. Particularul spirit de patrundere justifica situarea lui Claudiu Turcus printre cei mai inzestrati critici din ultima generatie, remarcat nu o data pentru acuitatea, exigenta, siguranta opiniei si echilibrul judecatilor de valoare.” (Ion Pop)
 
Claudiu Turcus s-a nascut pe 1 septembrie 1981 la Beius. A absolvit Facultatea de Litere si masteratul Literatura romana in context european din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2011 este doctor in filologie. Preda naratologie si scriere creativa la Universitatea „Babes-Bolyai”, fiind prezent in volumele colective Exilul literar romanesc inainte si dupa 1989 (Univerzita Komenskeho, Bratislava, 2011) si Obsesia incertitudinii/The Obsession of Uncertainty. In Honorem Norman Manea (Polirom, Iasi, 2011).
Intre 2007 si 2009 a fost cronicarul revistei culturale Vatra, iar din 2011 colaboreaza constant la Observator cultural. Semneaza, de asemenea, articole in Cultura, Dilema veche, Steaua, Verso.

In 2010 a beneficiat de un Fellowship Research la Bard College, New York, sustinut de Institutul Cultural Roman si Institute for International Liberal Education. Estetica lui Norman Manea reprezinta debutul sau editorial.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

533 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by