Robert Serban va fi prezent la Festivalul European Literature Night de la Londra in cadrul caruia va citi o selectie de poeme din cel mai recent volum al sau, Moartea parafina, aparut la Editura Cartea Romaneasca (2010). Evenimentul va avea loc miercuri, 16 mai, la Centrul de Conferinte British Library si va fi moderat de Rosie Goldsmith, jurnalist BBC, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

Robert Serban - Moartea parafinaFoto: Cartea Romaneasca

European Literature Night – un maraton international de lecturi pentru iubitorii de literatura, organizat simultan in 20 de capitale din Europa si Asia –, este initiat de 24 de institutii culturale europene (EUNIC Londra), precum si de Comisia Europeana in Marea Britanie.

Aflat la a patra editie, evenimentul de la British Library prezinta noua scriitori din Austria, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Muntenegru, Polonia, Romania si Suedia. De la romane politiste la pagini de dragoste, sau de la naratiuni istorice la literatura horror, povestiri scurte si vers contemporan, autorii selectati sunt exponenti marcanti ai literaturii tarilor din care provin si vor crea un dialog pan-european despre noua literatura in traducere.

„Citita in cheie liric-biografica, poezia lui Robert Serban releva un dublu paradox: evoca fara sa nostalgizeze si edifica deconstruind. Forta ei provine dintr-un amestec de ironie sentimentala si memorie necrutatoare, explorate cu luciditatea eului pentru care trecutul nu mai exista, iar viitorul nu conteaza. Rasucita in jurul axei care o genereaza, poezia se reduce, de fapt, la un Punct Omega, la suma propriilor contrarii: renuntind la virtutile dulci-acrisoare ale sentimentalismului, poezia e imagine si senzatie, mai degraba decit tehnica si sens. Un discret tremolo, o gituire cu greu tinuta sub control coloreaza, totusi, textul, conferindu-i nu doar o aura, ci si un abur: inelul de foc al poeziei adevarate si al inteligentei artistice.” (Mircea Mihaies)

Robert Serban s-a nascut la 4 octombrie 1970, in Turnu Severin. Este scriitor, jurnalist si editor. Traieste in Timisoara. A debutat cu cartea Fireste ca exagerez (poezie, 1994, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Romania). Au urmat Odyssex (poezie, 1996), Piper pe limba (interviuri, 1999, Premiul filialei din Timisoara a U. S. R.), Pe urmele marelui fluviu/ Auf den Spuren des grossen Stroms (coautor, poezie si proza, 2002), Timisoara in trei prieteni (coautor, poezie, 2003, Premiul revistei Poesis), A cincea roata (interviuri, 2004, Premiul filialei din Timisoara a U. S. R.), Barzaconii/ Anus dazumal (proza, 2005), Cinema la mine-acasa (poezie, 2006), Athénée Palace Hotel (coautor, teatru, 2007), Ochiul cu streasina (publicistica, 2007), O caruta incarcata cu nimic/ Ein karren beladen mit nichts (coautor, poezie, 2008).