"In societatea in care traim barbatii nu mai au genul acela de incercari prin care trebuiau sa treaca acum o jumatate de secol. Nu se mai face armata, nu mai trebuie sa spargi lemne pentru foc. Traiesti in oras si singura treaba masculina e sa poti sa bei bere in club. Nu mai exista acele incercari, mai mult sau mai putin initiatice, prin care un barbat trebuie sa treaca ca sa intre in viata pregatit. Si ajungi intr-un punct in care incepi sa le cauti”, spune scriitorul Marius Chivu. Despre experienta drumetiilor in Himalaya au vorbit intr-un interviu HotNews.ro, fotograful Mihai Moiceanu si scriitorul Marius Chivu.

Mihai Moiceanu si Marius ChivuFoto: Hotnews
  • Marius Chivu este scriitor, jurnalist la Dilema Veche si cronicar literar. Ultima sa carte, "Trei saptamani in Himalaya" (ed. Humanitas, 2012), este povestea unei calatorii "care te elibereaza de tot ce-ti prisoseste inauntru. Urci muntele coborand in tine".
  • Mihai Moiceanu este unul dintre cei mai premiati fotografi de peisaj din Romania. A calatorit in Patagonia si in Nepal, unde organizeaza de mai multi ani expeditii in Annapurna si catre Everest base camp.

Mihai Moiceanu: Muntele este o aventura pe care orasenii si-o doresc pentru ca nu mai traiesc in mijlocul naturii. Drumetiile in Himalaya se fac intr-un decor formidabil, la altitudini mari, dar ele nu presupun niciun fel de dificultati tehnice de abordare a traseului respectiv.

Marius Chivu: Cand pleci acolo ai emotii pentru ca stii povesti cu dificultati legate de sindromul raului de inaltime si nemaifacand asa ceva nu stii cum va reactiona corpul tau si in ce masura va suporta inaltimea.

Mihai Moiceanu: Oamenii isi doresc sa faca ture cu adrenalina, ture tari. Alpinismul este un sport al ego-ului. Se spune ca alpinismul e lupta cu muntele. Nici pe departe. Muntele n-are nicio vina. E lupta cu tine. Te duci acolo sa te infrunti pe tine. Si tocmai impingerea asta a limitei, cat mai sus, face bine.

Marius Chivu: De ce am plecat in Nepal? E o chestiune baieteasca mai curand. Vrei sa vezi cat poti duce. E si o chestiune care tine de glorie. In cazul meu a fost si un vis de mic, vedeam la televizor filme cu alpinisti in Himalaya, dar niciodata nu am luat visul asta in serios. Pana ce a venit prietenul meu si mi-a spus "putem face asta".

Marius Chivu: In societatea in care traim barbatii nu mai au genul acela de incercari prin care trebuiau sa treaca acum o jumatate de secol. Nu se mai face armata, nu mai trebuie sa spargi lemne pentru foc. Traiesti in oras si singura treaba masculina e sa poti sa bei bere in club. Si ce altceva? Nu mai sunt genul asta de incercari, mai mult sau mai putin initiatice, prin care un barbat trebuie sa treaca ca sa intre in viata pregatit. Si ajungi intr-un punct in care fie le cauti, fie vrei sa stii din ce plamada esti facut.

Mihai Moiceanu: Exista tot felul de produse turistice care se adreseaza acestui tip de barbat urban. Exista tot felul de drumetii care s-au transformat intr-un fel de bussiness al demonstrarii ego-ului. Unele sunt ture dure, dar altele nu.

Marius Chivu: Cineva care intra pentru prima oara intr-o astfel de tura de trekking are nevoie de un echipament complet. Strictul necesar, dar in care sa ai incredere, costa cam o mie de euro. O statistica spunea ca in Nepal vin sa urce in diverse drumetii un milion jumatate de oameni pe an.

Mihai Moiceanu: In ultimii 5 ani eu am fost in Himalaya cu aproximativ 50 de romani. Colaborez cu o agentie din Nepal prin care angajam porteri si ghizi. O tura de trekking costa intre 700 - 1000 dolari, plus biletul de avion care e cel mai scump.

Mihai Moiceanu: La prima tura imi era jena sa fac poze oamenilor. Ma intrebam: cum vin eu imbuibatul din Occident sa fac fotografii oamenilor astora saraci, care sunt in situatia asta? Pana ce am inceput sa-i inteleg si mi-am dat seama ca desi sunt saraci, nu prea am vazut oameni nefericiti. Si nu au umilinta unui om sarac. Turismul e cea mai importanta sursa de valuta forte din tara lor. Edmund Hillary a pornit totul, el a infiintat turele de trekking in Nepal.