Romania sarbatoreste, miercuri, 9 mai, 135 de ani de la proclamarea independentei de stat.

Pe 9/21 mai 1877, a avut loc sesiunea solemna a Adunarii Deputatilor, care proclama independenta de stat a Romaniei.

Din momentul semnarii Conventiei romano-ruse din 4 aprilie 1877, tara noastra se afla in razboi cu Poarta Otomana. De acum inainte problema majora pentru Romania era implicarea directa in razboi, ca parte cobeligeranta, intr-o alianta militara cu Rusia, oferind astfel tarii noastre un statut superior la incheierea ostilitatilor. Romania trebuia sa avanseze cat mai rapid la o stare deschisa, declarata oficial, de razboi, situatie care implica proclamarea independentei, dar in alianta militara cu Rusia. Guvernul, la randul sau, in paralel cu actiunea diplomatica pentru justificarea fiecarui pas facut de tara spre a-si apara interesele, dar si pentru a convinge diplomatia rusa sa coopereze, in cobeligeranta contra Turciei, a proclamat independenta Romaniei.

Astfel, la 9/21 mai 1877, ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, declara in Parlament ca suntem ''in stare de rezbel'', ''dezlegati de legaturile noastre cu Inalta Poarta si prin urmare suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare''.

Adunarea Deputatilor a votat o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca ''rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala''. Senatul, la randul sau, a adoptat motiuni in sensul declaratiei guvernului, tributul datorat Portii fiind anulat si trecut in contul cheltuielilor pentru armata.

La inceput, Puterile garante, cu exceptia Italiei, din ratiuni care decurgeau din interesele proprii, s-au abtinut sa recunoasca independenta, act politic pe care Turcia il califica drept 'rebeliune'. In cele din urma, independenta Romaniei, ca si independenta Serbiei si a Muntenegrului, precum si unirea Dobrogei cu Romania, au fost recunoscute in Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 mart. 1878).

Expresie a dorintei si vointei poporului roman, proclamarea independentei si lupta pentru impunerea si recunoasterea ei au constituit actul politic si de jertfa al intregii natiuni romane, apreciate de toti cei care au participat la acele evenimente.

documentar Agerpres