Desfasurat intre 17 si 20 mai, in Palatul Expozitional din Praga, Targul international „Lumea Cartii“ are la editia din acest an ca tara invitata Romania. Cea de-a XVIII-a editie a targului propune doua teme majore: „Literatura Marii Negre“ si „Banda desenata“. Pentru prima data invitata de onoare a Targului de carte de la Praga, Romania va fi reprezentata de peste 80 de invitati din Romania, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

In peste 50 de ore de evenimente romanesti, vizitatorii Targului vor putea auzi limba romana, citi carti romanesti, discuta cu scriitorii romani, vor putea vedea filme si piese de teatru romanesti, vizita oameni si locuri din Romania prin intermediul fotografiei, experimenta mestesugurile romanesti, dansa pe muzica romaneasca si vor putea degusta vinurile romanesti. In oferta propusa vizitatorilor Targului de Carte predomina evenimentele literare: lansari de carte, dezbateri, lecturi de autor si lecturi scenice. Programul conex cuprinde expozitii, spectacole de teatru, concerte, proiectii de film, demonstratii live, arta traditionala.

Potrivit organizatorilor, la standul national al Romaniei vor fi expuse ultimele aparitii editoriale din Romania, din diverse genuri literare si domenii, precum si ultimele traduceri din limba romana publicate in limba ceha si slovaca.

La stand vor avea loc, de asemenea, lecturi de autor din operele scriitorilor invitati din Romania: Gabriela Adamesteanu, Stefan Caraman, Gabriel Chifu, Petru Cimpoesu, Mircea Dinescu, Florin Lazarescu, Ovidiu Nimigean, Simona Popescu, Nicolae Prelipceanu, Razvan Radulescu, Adina Rosetti, lecturi scenice in interpretarea LiStOVáNí, Teatrul Boemiei de Est din Pardubice, lansari si prezentari de carte. Totodata, tot la stand vor avea loc mini-concerte sustinute de Nicolae Voiculet Band si de Cvartetul Konick si ateliere de creatie interactive coordonate de artistele Veronica Neacsu si Mihaela Paraschivu de la Clubul Ilustratorilor din Romania.

Dezbaterile literare la care vor fi prezenti scriitori romani si cehi vor avea urmatoarele teme:

Inainte de 1989, cand doar literatura spunea adevarul; Epoca postcomunista reflectata in literatura; Poetul scrie un roman; Fictionalizarea realitatii. Scriitori romani vor mai participa si la conferintele internationale De la literatura la film si inapoi, Vocile femeilor: Cine am fost? Despre vietile trecute si cele viitoare, Literatura regiunii Marii Negre, Premiul European pentru Literatura, De la malul Marii Negre.

In spatiile expozitionale ale Targului, sunt pregatite pentru publicul vizitator cinci incursiuni vizuale: „Muzeul benzii desenate din Romania“ (curator Alexandru Ciubotariu), „In jurul Marii Negre“ (artist si curator Petrut Calinescu), „Scriitori romani contemporani. Chipuri si taine“ (artist si curator Mircea Struteanu), „Ion Luca Caragiale in grafica umoristica din Romania si Cehia“ (curator Nicolae Ionita), „I.L. Caragiale in fotografii din spectacole, bancnote, carti si timbre postale, editii princeps“ (curator Luminita Anghelescu, Complexul Muzeal National „Curtea Domneasca” din Targoviste).

La intrarea in Palatul Expozitional, publicul ceh va putea sa descopere maiestria artei populare aduse de mesterii din zona etnografica Alba si de artistii Ansamblul folcloric „Augustin Bena“ din Alba-Iulia, precum si expozitia „Anotimpurile satului traditional. Fotografia – monument etnografic“. Vor avea loc demonstratii de olarit, tesut, incrustarea lemnului sau pictura icoane pe sticla si lemn, iar doritorii vor putea incerca sa practice singuri arta olaritului sau tesatoria, in stil romanesc.

Din oferta culturala romaneasca nu va lipsi filmul, cu doua programe distincte: „Literatura romana in film” si „Medalion – scenaristul Razvan Radulescu”. Traditional, inainte de Targul international de carte „Lumea cartii” are loc festivalul „Lumea cartii in filme – festivalul adaptarilor cinematografice ale operelor literare”. ICR Praga in colaborare cu Arhiva de Filme din Cehia va prezenta la cinemateca pragheza filmele Glissando (regia: Mircea Daneliuc), Padureanca (r. Nicolae Margineanu) si Duhul Aurului (r. Mircea Veroiu si Dan Pita). La cinematograful Atlas va avea loc lansarea filmului Buna! Ce faci? (r. Alexandru Maftei) in distributie ceha, urmat de „Medalion – scenaristul Razvan Radulescu”: Hartia va fi albastra, Moartea domnului Lazarescu, Principii de viata, Marfa si banii, Felicia, inainte de toate, Marti dupa Craciun.

Organizatori principali ai programului romanesc: Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania, Institutul Cultural Roman de la Praga