Cu prilejul lansarii in Constanta a Proiectului Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane, www.proiectavdhela.ro, timp de patru zile se va derula un amplu eveniment ce isi propune sa aduca impreuna comunitatea de aromani din Dobrogea, precum si pe toti cei interesati de valorile acestei culturi.

Afis evenimentFoto: Hotnews

Sub titlul "Paginile Vii ale Culturii Aromane", organizatorii doresc sa puna in evidenta dinamismul si complexitatea culturii aromane. Vor fi prezentate momente ce tin atat de stravechime, cat si de cele mai noi expresii ale spiritului aromanesc creator, reunindu-se asadar, pagini de viata aromaneasca trecuta si prezenta, pentru o proiectie in viitor.

Deschiderea seriei de manifestari va avea loc la Ceainaria Carturesti din City Park Mall, joi, 26 aprilie de la ora 19.00 cu proiectia trailerului unui film documentar in lucru si un concert extraordinar de muzica polifonica aromaneasca al grupului de aromani farseroti din Cogealac.

Manifestarile vor continua vineri, 27 aprilie cu ateliere interactive de cultura aromana in licee si facultati din Constanta (ora 10.00 Liceul "Emil Racovita" din Techirghiol, ora 12.00 Universitatea "Ovidius" - Biblioteca Universitara, ora 17.00 Colegiul National Mihai Eminescu). Un moment special il constituie vernisajul expozitiei de pictura cu artisti aromani, care va avea deschiderea la ora 14.00 la Sala "Ion Nicodim" a Pavilionului Expozitional Mamaia.

Sambata 28 aprilie, incepand cu ora 11.00 se vor desfasura prezentari de lucrari si publicatii si proiectii de filme documentare la Sala "Remus Opreanu" a Prefecturii Constanta.

Se vor oferi premii pentru activitatea din domeniul culturii aromane personalitatilor de renume de origine aromana in cadrul Galei Radio Romania Constanta, Editia a V-a. In a doua parte a zilei, de la ora 17.00, vor avea loc lansari de carte la Libraria "Pravalia cu Carti".

Pentru ultima zi, duminica, 29 aprilie, la Restaurantul "Zorile", incepand cu ora 12.00, au fost pregatite programe artistice ale ansamblurilor folclorice si interpetilor aromani consacrati, cantece si dansuri, expozitie de obiecte de colectie si costume vechi aromanesti, precum si un amplu targ de arta culinara aromaneasca.

www.proiectavdhela.ro