John Mayall este un interpret, compozitor si multi-instrumentist englez, pionier al muzicii Blues. Cariera sa muzicala se intinde pe o durata de peste 50 de ani dar punctul culminant al acesteia a fost in anii ‘60 cand a fondat John Mayall & The Bluesbreakers. John Mayall va concerta in aceasta toamna in Romania, informeaza Fundatia Phoenix. Show-ul programat pe 11 noiembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, va fi fara indoiala, o seara extravaganta a gloriosului blues, a instrumentistilor uimitori si a muzicii de calitate.

John Mayall Foto: Fundatia Phoenix

John s-a nascut in 1933 in satul Maccelsfield din apropiere de Manchester. Micul englez a crescut ascultand colectia de jazz a tatalui sau si s-a simtit atras de blues. La sfarsitul anilor ‘60 s-a mutat la Londra, unde s-a lansat sub numele de John Mayall’s Bluesbreakers. Curand si-a intalnit sufletul pereche in persoana lui Eric Clapton iar intalnirea lor istorica a culminat pe primul album hit al Bluesbreakers ‘’Blues Breakers cu Eric Clapton’’ (1966), devenind o legenda mondiala.

In 1969, bucurandu-se de o uluitoare popularitate in SUA, John a lansat albumul clasic acustic live ‘’The Tourning Point’’. De-a lungul anilor, John a lansat mai multe albume care au stabilit noi standarde in rock blues, si anume ‘’Behind The Iron Curtain’’, ‘’Chicago Line’’, ‘’A Sense Of Place’’ si albumul nominalizat la Grammy ‘’Wake Up Call’’.

Ca reprezentant al Blues-ului britanic, John Mayall este mai cunoscut ca lider al trupei si ca mentor decat ca interpret. In anii ‘60, trupa sa, The Bluesbreakers, a reprezentat o scoala finala pentru muzicienii britanici blues rock din perioada respectiva.

Chitaristii Eric Clapton, Peter Green si Mick Taylor s-au alaturat trupei sale intr-o remarcabila succesiune, la mijlocul anilor ‘60, inainte de a canta alaturi de Cream, Fleetwood Mac si, respectiv, Rolling Stones. John McVie si Mick Fleetwood, Jack Bruce, Aynsley Dunbar, Dick Heckstall-Smith, Andy Fraser (Free), John Almond si Jon Mark au cantat si inregistrat de asemenea cu Mayall pentru diferite perioade de timp.

Legendarul LP cu Eric Clapton din 1966 si albumul Blues Breakers l-au transformat pe Clapton intr-un star si au pornit blues boom-ul in Anglia.

Blues-ul nu a fost niciodata mai captivant de atat.

In 2005 John Mayall a fost trecut in lista de onoare ca Ofiter al Ordinului Imperiului Britanic.

In 2009 a fost lansat cel de-al ... 57-lea album al lui Mayall - ‘’Tough’’ - iar in ceea ce priveste propria persoana, tata a 6 copii si avand 6 nepoti, la 75 de ani, John Mayall, a demonstrat ca a pastrat blues-ul viu.

2011 a fost un an incredibil de ocupat pentru Mayall si trupa lui. Setea pentru blues de calitate este la fel de puternica cum a fost intotdeauna iar muzicienii incredibili ai lui John fac din fiecare show o experienta reala.

2012 promite a fi un an la fel de plin in evenimente ca si precedentul si, din fericire, Romania se afla pe lista concertelor sale.

Biletele costa 75, 100, 150, 200, 250 si 300 lei si se gasesc pe www.bilete.ro si in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro, in reteaua Eventim, pe www.eventim.ro, magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo si la Sala Palatului, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.