Evenimentul de lansare a volumului Savoir-vivre, enciclopedie de stil şi eleganţă de Sabine Denuelle şi a volumului Amintiri, de Zoe Cămărăşescu, Ediţia a II-a, cu grafica supracopertei semnata de Ana Wagner va avea loc miercuri, 25 aprilie 2012, de la ora 18.00, la Wagner, Maison de la Porcelaine, (Str. Dr. Staicovici nr. 19, Cotroceni).

Organizatorii, Casa Editorială Ponte şi Wagner - Arte Frumoase şi Poveşti ii vor avea ca invitati pe criticul Dan C. Mihăilescu și Radu Ioan Tudorache, editor.

Cartea Savoir-vivre, enciclopedie de stil şi eleganţă, de Sabine Denuelle contine un veritabil tezaur de informații savuroase și utile, arta de a trăi în societate, ce are la bază respectul față de sine și față de ceilalți.

Două sute cincizeci de articole, prezentate alfabetic, grupate în nouă mari categorii: modul de exprimare și comunicarea, bunele maniere la masă, la birou, în călătorie, la spectacol, la muzeu, la reuniuni pretențioase și la cele mai importante evenimente din viață.

Enciclopedia trece în revistă conveniențele din lumea întreagă, dar și particularitățile lor, astfel încât veți face față celor mai înalte exigențe, oriunde v-ați afla.

Ce înseamnă eleganța? Există reguli pentru folosirea telefonului mobil? Cum ne comportăm la birou? Dar la restaurant, în muzee sau la recepții? Cum organizăm o cină festivă? Cum ținem un toast? Care sunt cele mai potrivite formule de adresare? E demodată galanteria? Cum răspundem la un compliment?

„Pe măsură ce sosesc oaspeții, ajutați-i să se instaleze confortabil, aproape de o măsuță joasă sau de un gheridon. Le oferiți ceașca ținând-o cu mâna stângă, iar ceainicul îl manevrați cu dreapta. După ce ați umplut ceașca, îi propuneți invitatului lapte, zahăr sau lămâie; apoi așezați în fața oaspeților farfurii de desert individuale, cu furculițe speciale și cu șervețele sau șervete. Continuați cu platourile cu prăjiturele și fiecare se servește. Pentru a bea, ridicați ceașca și farfurioara ei (ca la cafea) având grijă să nu cadă lingurița, fără a ridica însă și degetul mic!“ sunt recomandarile de eleganță și rafinament în comportamentul cotidian, dar și în ocazii speciale prezentate de Sabine Denuelle in Savoir-vivre.

Cel de-al doilea volum Amintiri, de Zoe Cămărăşescu, Ediţia a II-a, grafica supracopertei de Ana Wagner este prefaţat de Dan C. Mihăilescu. Amintirile Zoei Cămărăşescu – fiică a lui Zoe Bengescu, doamnă de onoare a Reginei Elisabeta – oferă o perspectivă asupra României de la finalul secolului XIX și din primele decenii ale secolului XX. Printre personalitățile evocate în carte figurează Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi – rude apropiate ale autoarei, și George Enescu, prieten al familiei. Autoarea a scris cartea pentru cei doi fii ai săi şi nu a intenţionat niciodată să o publice.

„Față de actuala domnie a vulgarității, prostiei, fărădelegii și mârlăniei (post)comuniste, lumea Bucureștilor lui Carol I și Ferdinand, ai lui Claymoor, Frédéric Damé și Ulysse de Marsillac, I.C. Brătianu și Marghiloman, P.P. Carp și Eugeniu Carada, Titu Maiorescu și Mitiță Sturdza, orașul Expoziției de pe dealul Filaret din 1906, în România Peleșului, Cotrocenilor și «trenurilor de plăcere» către Sinaia «anilor nebuni», adică de pe la 1900 până la Marele Război – ne covârșește cu un peisaj (geografic, uman, istoric, economic, politic și cultural) de-a dreptul zdrobitor prin firescul bunului-simț, al eleganței, rafinamentului hedonist, cultului slujirii și ierarhiei bine chibzuite. Pe scurt: o Românie aristocratică, emanând înțelepciune, temeinicie statală, armonie socială (cel puțin până la 1907...), elan constructiv și măsură în toate.“ Dan C. Mihăilescu