Cinematografia românească va fi prezentă cu două producţii la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film IndieLisboa, care se va desfăşura între 26 aprilie şi 6 mai 2012. Scurt-metrajul Chefu' de Adrian Sitaru a fost selecţionat pentru secţiunea Cinema Emergent, iar lung-metrajul Toată lumea din familia noastră de Radu Jude concurează în Competiţia Internaţională de lung-metraje, informeaza ICR Lisabona.

La invitaţia organizatorilor festivalului IndieLisboa 2012, şi cu susţinere din partea ICR Lisabona, la actuala ediţie vor fi prezenţi actorul Gabriel Spahiu (membru în juriul internaţional de scurt-metraje), producătoarele Monica Lăzurean-Gorgan (Chefu') şi Ada Solomon (Toată lumea din familia noastră), ca şi jurnalistul Andrei Rus (Revista Film Menu).

Chefu' de Adrian Sitaru va fi proiectat duminică, 29 aprilie şi joi, 3 mai, cinema São Jorge.

Neli (55 de ani) e plecată la Bucureşti. Fiul ei, Dan (17 ani), e singur acasă. La întoarcere, vecinele din bloc se grăbesc să îi ureze bun venit şi să-i povestească până în cele mai mici detalii aspecte picante ale chefului organizat de Dan în lipsa ei. Întâlnirea ulterioară a mamei cu Dan scoate la iveală adevăruri noi despre relaţiile interumane dintre locatari.

Adrian Sitaru despre Chefu': „Relaţiile dintre mamă-copil, femeile din acelaşi bloc, grijile fiecăruia pentru celălalt, dar şi "frica" de ochii lumii sunt elemente care m-au fascinat în povestea Claudiei Silişteanu şi care m-au marcat şi pe mine încă din copilărie. Mai mult decât o naraţiune clasică, mi-am dorit un film despre povestea interioară a sentimentelor şi stărilor prin care trec protagoniştii”.

Filmul Toată lumea din familia noastră de Radu Jude va fi prezentat in festival marţi, 1 mai şi vineri, 4 mai, la cinema São Jorge.

Filmul este al doilea lung-metraj al regizorului după “Cea mai fericită fată din lume” (premiat la IndieLisboa). Scenariul tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, dar sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pămînt. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Scenariul este semnat de Radu Jude şi Corina Sabău, autoarea romanului “Bloc 29, apartamentul 1”.