Lansare album de benzi desenate: Dim Dunareanu

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 18 aprilie 2012, 15:23 Actualitate | Cultură


Album BD Dim Dunareanu
Foto: Revista Comics
Legendarul personaj Dim Dunareanu revine în forță într-un album de benzi desenate plin de aventură și suspans. Scenariul este semnat de Marius Leștaru iar desenul aparține maestrului Puiu Manu. Lansarea albumului și vernisarea expoziției de planșe originale și schițe vor avea loc sâmbătă 28 aprilie 2012, ora 19:00 la Galeria SAINT INK (str. Doamnei nr.3).

"Puiu Manu  nu este doar cel mai longeviv şi prolific artist BD din România, cu mii de planşe apărute - vreme de aproape 60 de ani - în mai toate publicaţiile pentru copii din ţara noastră ci, prin măiestria şi inventivitatea sa, prin prospeţimea desenului  şi modestia persoanei, prin uşurinţa cu care trece  de la un stil grafic la altul, redescoperindu-se de fiecare dată, domnia sa  este (păstrând proporţiile) un adevărat Da Vinci al benzii desenate româneşti, un model în viaţă nu numai pentru contemporani dar şi pentru viitorii postulanţi la statutul de artist BD!" Dodo Nita.

Născut pe 14 septembrie 1928 la Bucureşti, Puiu Manu debutează la începutul anilor ’50, pe când era student la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, cu desene şi ilustraţii apărute în diverse publicaţii pentru copii ale epocii. Prima sa BD realistă a apărut în 1957, în revista Cravata Roşie,  Comoara lui Montezuma, scenariu Mircea Sântimbreanu, iar prima BD comică  anul următor, în Arici Pogonici,  O întâmplare cu o minge.

Desenator prolific şi longeviv Puiu Manu a creat  în 1968 cel mai cunoscut personaj al său:  Dim Dunăreanu, un fel de detectiv comunist. Dimitrie Dunăreanu, „Dim” pentru prieteni era un tânăr fizician şi campion la decatlon, care aspira ”la onoarea de a face parte din Clubul Cutezătorii” şi pentru aceasta „ trebuia să ducă la îndeplinire 12 misiuni denotând curaj, perseverenţă, fermitate, cutezanţă în a etala virtuţi intelectuale  şi fizice…”.

Dim Dunareanu nu este doar cel mai longeviv personaj de aventuri  din ţara noastră dar şi cel mai bine conturat erou BD  şi deci cel mai popular printre sutele de mii de mici cititori de benzi desenate din România socialistă.

Albumul de benzi desenate Dim Dunareanu poate fi comandat deja la adresa: dunareanu_dim@yahoo.com.


Citeste mai multe despre   


446 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version