Great Russian Ballets aflat intr-un turneu mondial va sosi in Romania pentru a sustine o serie de spectacole in prima jumatate a lunii mai. Turneul va incepe pe 1 mai la Cluj cu spectacolul Giselle care va fi prezentat apoi in alte noua orase din Romania: Galati, Constanta, Sibiu, Timisoara, Pitesti, Oradea, Bucuresti, Iasi, Targu Mures. Turneul din România prezentat de Great Russian Ballets face parte din turneul mondial 2012 pe care celebrul balet l-a debutat în Statele Unite și Canada.

Turneul Great Russian Ballets in RomaniaFoto: Afis spectacol

Giselle este una dintre cele mai cunoscute capodopere romantice, prezentată în două acte pe muzica lui Adolphe Adam și sub coregrafia lui Marius Petipa creata in 1884. Giselle, in versiunea sa actuala, a fost prezentată pentru prima dată de către Baletul Rus (Ballets Russes) în 1910 la Palatul Garnier.

Rolul lui Giselle este unul dintre cele mai căutate în balet, cerând atât perfecțiune tehnică cât și grație și sensibilitate.

În primul act, Giselle transmite inocența și dragostea unei fete de la țară și decepția trădării în dragoste.

În al doilea act, Giselle pare din altă lume, fiind îndrăgostită.

Roulul lui Giselle este interpretat de către Tatiana Bolotova, solistă a Baletului de stat rus din Moscova sub conducerea lui Veceslav Gordeev. Frumusețea și abilitățile sale fizice excepționale au ajutat-o să ajungă la cel mai înalt nivel de profesionalism în dans. În afara rolului de Giselle, ea a interpretat un alt rol extrem de dificil, cel al lui Odette-Odile din Lacul Lebedelor. A interpretat de asemenea roluri principale în: Spărgătorul de nuci (Maria), Frumoasa adormită (prințesa Aurora), Don Quijote (Kitri) și multe altele.

Prim-solistul operei Giselle, va fi câștigătorul premiului Petipa, Dimitry Kotermin. Renumita vedetă internațională are, în afara unei carisme extraordinare, calități fizice și tehnice deosebite. El a interpretat roluri de mare anvergură ale baletului classic : Lacul Lebedelor (”Pas de trios” si prințul Siegfried), Giselle (prințul Albreht), Frumoasa adormită (prințul Desire), Spărgătorul de nuci (prințul), ”Chopiniana” (poetul) și multe altele.

”Great Russian Ballets” are și un invitat special în turneul din România, Alexander Smoliyaninov, solist al teatrului Bolșoi din Moscova din anul 2006.

Aceste trei super vedete ale baletului rus, vor fi acompaniate de un grup de 40 de balerine antrenate după metoda Vaganova , într-un decor extraordinar cu o costumație care va încânta privirea publicului.

Acest spectacol este o bijuterie artistică destinată tuturor vârstelor.

Programul reprezentațiilor este:

1 mai – Cluj, Teatrul Național

2 mai - Galati, Teatrul Muzical

4 mai Constanta, Casa de cultura

5 mai - Sibiu, Casa Sindicatelor

6 mai - Timisoara, Filarmonica Banatul

7 mai - Pitesti, Casa Sindicatelor

8 mai - Oradea, Casa de cultură

11 mai - Bucuresti, Sala Palatului

13 mai - Iasi, Casa Studentilor

14 mai - Targu Mures, Filarmonica de Stat

Turneul beneficiaza de sprijinul Ambasadei Federatiei Ruse in Romania.