Artistul Tudor Banus expune la Stockholm

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 17 aprilie 2012, 17:25 Actualitate | Cultură


In perioada 21 aprilie–11 mai artistul ilustrator Tudor Banuș va deschide prima expoziție personală în Suedia. Gazduita de ICR Stockholm sub numele Delir controlat expozitia va cuprinde lucrări din diferite perioade de lucru ale artistului de origine română stabilit la Paris: desene originale și litografii, precum și publicații a căror ilustrație a fost realizată de acesta.

Cu o stilistică amintind de Bosch, Escher sau Dali, universul descris de Tudor Banuș este într-adevar unul al delirului controlat, deschizând lumi paradisiac-infernale în care apar recurent motivul Creatorului, al cărții și al timpului.

La vernisajul expoziției Delir controlat ce va avea loc în cadrul Nopții culturale a orașului Stockholm vor fi prezenți artistul Tudor Banuș și scriitorul Mircea Cărtărescu pentru a discuta atât despre relația text-imagine, cât și despre procesul creativ de colaborare grafician–scriitor, amintind faptul că volumul Enciclopedia zmeilor al lui Mircea Cărtărescu este ilustrat de Tudor Banuș.

Reflectând asupra operei lui Tudor Banuș, Mircea Cărtărescu scrie: "Arta sa pare un bloc de gheață rămas netopit într-un vas care fierbe în clocot. Pentru că se bazează pe ingeniu, adică pe o forță a imaginației poetice fără margini, ca și pe o tehnică astăzi aproape dispărută, arta sa este fără timp și, prin urmare, nepieritoare. Nu e deloc întâmplător că, gândindu-mă la opera lui, găsesc apropieri cu eforturile unor artiști din cele mai îndepărtate epoci și locuri, de la Michelangelo și Parmigianino la Piranesi și Bernini, de la splendoarea lui Gustave Moreau la enigma lui Chirico și Magritte. Există, pare a ne spune fiecare copleșitor desen al lui Tudor Banuș, o artă cu A mare, o artă care nu se perimează. "

Grafician, pictor și gravor, Tudor Banuș (n.1947, București) este cunoscut pentru bogata experiență în ilustrația de carte, care cuprinde titluri de Mircea Cărtărescu, Doris Lessing, Frații Grimm etc., precum și pentru colaborările de lungă durată cu publicații de renume mondial precum Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L'Express etc.Citeste mai multe despre   
265 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version