Prima gală dedicată industriei editoriale autohtone:Bun de Tipar - Gala Industriei de Carte din Romania din România va avea loc în mai puţin de o lună: vineri, 11 mai, începînd cu ora 18.00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României (Splaiul Unirii nr. 22), anunta organizatorii.

Organizată de Federaţia Editorilor din România şi Asociaţia Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, Asociaţia Tipografilor „Transilvania”, Asociaţia Librarilor din România şi Asociaţia Română de Relaţii Publice, Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din România îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei de carte autohtone.

Profesionişti ai cărţii – editori, autori, traducători, graficieni, tipografi, librari sau bibliotecari – vor avea ocazia să se bucure de recunoaşterea colegilor de breaslă şi a publicului în cadrul acestui eveniment dedicat excelenţei editoriale.

„Proiect pilot anul acesta, sperăm că Bun de Tipar – Gala Industriei de Carte din România va deveni, în timp, o platformă de promovare a excelenţei editoriale, un eveniment anual de marcă, la care să se raporteze toţi profesioniştii din branşă şi un reper pentru media autohtone.”, declara organizatorii.

La această primă ediţie a Galei Industriei de Carte din România vor putea intra în concurs produsele editoriale ale anului 2011. Sînt invitate să participe toate editurile care sînt înregistrate, publică şi difuzează carte în România (inclusiv cele din Republica Moldova sau Ungaria care au o filială în România), tipografiile care au sediul în România, bibliotecile autohtone şi librăriile care au sediul pe teritoriul României, precum şi cele online întregistrate ca firme româneşti.

Categoriile de premii pentru prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România:

1. Categoria „Cea mai frumoasă carte”

a) Concepţie grafică

b) Carte ilustrată

2. Categoria „Cea mai bună carte a anului”

a) Beletristică românească

b) Nonficţiune românească

3. Categoria „Cea mai bună traducere”

4. Categoria „Cea mai bună carte de copii şi tineret”

5. Categoria „Cea mai bună colecţie”

6. Categoria „Cea mai bună carte netipărită”

a) eBOOK

b) audiobook

7. Categoria „Cea mai bună bibliotecă”

8. Categoria „Cea mai bună tipografie”

9. Categoria „Cea mai bună librărie”

10. Categoria „Bestseller românesc”

a) Cel mai vîndut titlu

b) Cel mai popular autor

Premiu special: „Best New Entry”

a) Editură

b) Librărie

Juriul primei ediţii a Galei este constituit din:

Eugen Negrici – preşedinte

Ioan Stanomir (critic literar şi eseist)

Simona Kessler (Simona Kessler International Copyright Agency)

Florin Bican (Institutul Cultural Român)

Daniel Nazare (Directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”)

Liviu Moraru (specialist / tipografie)

Dinu Dumbrăvicean (Universitatea Naţională de Arte)