Caricaturistul Mihai Stănescu şi-a lansat marţi, la sala Pache Protopescu, din Primăria sectorului 2, cel mai nou 'album-kitsch', 'La cererea clienţilor, am plecat în vacanţă', cu desene, fotografii şi texte realizate în perioada 2009-2012.

Artistul explică titlul volumului printr-o scurtă istorisire în care povesteşte cum a ajuns la titlul cel puţin neobişnuit.

'Vara trecută eu am fotografiat o uşă pe care era lipit anunţul 'La cererea clienţilor, am plecat în vacanţă'. De fapt anunţul tot eu l-am pus pe geam când am plecat în Grecia, în vacanţă. Clienţi nu mai am, nu mai veneau, şi am înţeles de la ei că trebuie să plec în vacanţă, asta a fost ideea', a povestit Mihai Stănescu pentru AGERPRES, spunând că în prezent a schimbat a anunţul cu unul nou în care spune 'Magazinul este deschis de la 11,00 până la primul client'.

Potrivit Agerpres, caricaturistul îşi descrie volumul drept un 'album-kitsch' pe care l-a realizat în aşa fel încât să-i placă lui şi după aceea celorlalţi. 'Este ca un jurnal în care adun toate desenele. Majoritatea sunt politice, scriu şi texte, şi auto-interviuri'. Autorul spune râzând că, deşi nu ştie dacă mai are admiratori, el continuă să fotografieze lucruri care îl amuză, un exemplu fiind şi poza făcută în faţa Primăriei sectorului 5 unde a găsit trei înscrisuri chiar la intrare: 'Primăria sectorului 5', 'Monument istoric' şi 'Atenţie, cade tencuiala!'.

Întrebat care este desenul pe care îl apreciază cel mai mult din ultimul său album artistul a arătat unul simplu, cu un papagal viu colorat care-l întreabă pe primarul Constanţei: 'Radu Mazăre, azi cum te îmbraci?'.

Mihai Stănescu spune că albumul, care este o continuare a volumului lansat în 2009, 'Cod portocaliu', conţine desene, fotografii şi texte realizate în perioada 2009-2012, 'adică de la alegerile prezidenţiale până la demisia guvernului Boc'.

Prezent la eveniment primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a spus că în expoziţia sa, caricaturistul Mihai Stănescu prezintă multe din problemele de zi cu zi ale oamenilor, albumul prezentând o 'retrospectivă a unor caricaturi foarte reuşite realizate din 2009 şi până în prezent'.

'Dacă ar fi să fiu protagonistul unei astfel de caricaturi aş recepta-o cu foarte mare seriozitate pentru că o caricatura este un lucru foarte serios şi sigur că relevă şi o stare de fapt, şi realitatea cotidiană, ne arată aşa cum suntem, cu bunele şi greşelile noastre', a spus Neculai Onţanu.

Actorul Eugen Cristea a afirmat că de maestrul Mihai Stănescu îl leagă 'o prietenie şi o admiraţie de decenii' acesta reprezentând, în opinia actorului, 'una dintre formele de rezistenţă dinainte de 1989'.

Albumul nu va fi distribuit în librării, dar va putea fi achiziţionat, cu autograful artistului, de la buticul acestuia din zona Sălii Palatului la preţul de 30 de lei.