Actorul bucurestean Alexandru Bogdan a castigat Marele Premiu al 'Galei Star', singurul festival-concurs din Romania deschis prezentarii scenice de recitaluri dramatice, eveniment organizat, in parteneriat, de Teatrul Municipal 'Bacovia' si Primaria municipiului Bacau, potrivit Agerpres.

Absolvent in anul 2008 al Facultatii de Arte, Teatru si Film a Universitatii 'Hyperion', clasa Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu, in prezent masterand la sectia Regie Teatru, Alexandru Bogdan, actor ce s-a facut remarcat pe scena Teatrului National si Teatrului Odeon din Bucuresti , dar si in show-ul de televiziune 'Mondenii', a castigat, neconditionat, la Bacau publicul si juriul cu spectacolul intitulat 'Da-damult...Mai da-damult', o adaptare dupa I.L Caragiale in regia Mariei Rotar.

Juriul, format din actritele Irina Petrescu, Catrinel Dumitrescu si regizorul Geirun Tino, directorul Teatrului 'Excelsior' din Viena a mai acordat

'Premiul one-women-show' interpretei Milena Milanova, Bulgaria, ce a adus pe scena bacauana spectacolul 'Nikotine' dupa A. P. Cehov, productie a Theatre Atelie 313 din Sofia si 'Premiul one-man-show' lui Alin Florea, actor al Teatrului 'Maria Filotti' din Braila, prezent la actuala editie cu recitalul 'Visul unei nopti de gala' de Cornel Cristei in regia lui Radu Nechifor.

Premiul 'Stefan Iordache' acordat de un juriu format din liceeni a revenit actritei Eliza Noemi Judeu ce a pus in scena, in regia lui Geo Balint, 'Femei singure' dupa Dario Fo, productie a Companiei 'Buzunarul cu teatru' din Bacau.

Castigatorul Marelui Premiu a primit 1.000 de euro, iar fiecare premiu de interpretare a avut o valoare de 500 de euro.

Editia a VII - a Festivalului 'Gala Star', ce a beneficiat de un buget de 120.000 de lei, a inclus pe durata a cinci zile, 15 recitaluri in concurs, cu sapte mai mult decat anul trecut, sustinute de actori din cinci tari: Austria, Bulgaria, Japonia, Republica Moldova si Romania.

Selectia concurentilor a fost realizata din cele 47 de recitaluri inscrise initial de teatrologii Carmen Stanciu, Dan Marius Zarafescu si actorul Gabriel Dutu, director executiv al 'Galei Star'.

'A fost o editie in care atuul principal l-a constituit calitatea actorilor participanti dar si a organizarii', a declarat pentru Agerpres actrita Irina Petrescu.

Directorul Teatrului Municipal 'Bacovia' apreciaza faptul ca festivalul 'Gala Star' ' a demonstrat ca se poate pune semnul egal intre spectacol si actor, marcand individualitati artistice, scotand la rampa personalitati actoricesti care isi conjuga talentul si mijloacele prezentand recitaluri la fel de purtatoare de emotie, haz, dramatism, magie scenica la fel ca si productiile cu multiple personaje, pirtotehnie ori ample manevre tehnice, de multe ori poate chiar mai pline de energie decat asa zisele spectacole grele'

'In plus este o invitatie lansata tuturor actorilor din Romania si nu numai de a profita fara retinere de capitalul de incredre pe care il ofera un atare festival. Caci nimic nu poate hrani mai eficient si mai puternic incredrea unui actor in el insusi decat aceasta uriasa provocare de a se afla singur in fata paublicului si de a-si confrunta, astfekl, masura prestatiei sale la aplauze. Este, asadar o invitatie la curaj, trasatura ce se cuvine redobandita cat mai repede de catre artistul de orice fel , a mai precizat pentru Agerpres directorul Teatrului Municipal 'Bacovia'.

In premiera, zilele de festival se incheie tarziu in noapte cu 'divane', discutii libere pe tema recitalurilor in concurs, la care au participat actori, critici de teatru, jurnalisti, dar si spectatori.

'Au fost dezbateri relaxante, amicale, interesante. Este un titlu de mandrie pentru Bacau sa se afle pe harta teatrului romanesc cu o asemenea unica manifestare. 'Gala Star', continuata cu sprijinul autoritatilor locale in ciuda problemelor financiare, deschide sezonul festivalier dedicat teatrului in Romania, precedand 'Gala UNITER', programata in curand si apoi o serie intreaga de alte evenimente importante dedicate scenei teatrale, corolarul fiind Festivalul international de la Sibiu', a declarat criticul de teatru Doru Mares, secretar literar al Teatrului Municipal 'George Bacovia