Teatrul Excelsior va fi redenumit "Ion Lucian", dupa numele marelui actor care a fondat institutia de spectacole, decedat sambata, a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, luni, cand a venit sa ii aduca un ultim omagiu artistului, relateaza Mediafax.

Trupul neinsufletit al lui Ion Lucian a fost depus luni la Teatrul Excelsior, unde familia, prietenii si admiratorii i-au putut aduce un ultim omagiu.

In foaierul teatrului sunt expuse pagini din ziare cu articole despre decesul maestrului, e-mail-uri de condoleante, venite pe adresa teatrului, dar si afise ale spectacolelor pentru copii realizate de Ion Lucian, pe scena Teatrului Excelsior. Printre coroanele trimise se numara cele din partea presedintelui Traian Basescu si primarului Sectorului 2, Neculai Ontanu.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a stat de vorba cu vaduva lui Ion Lucian, Paula, iar la iesirea din teatru a fost intrebat de jurnalisti daca sustine initiativa acesteia, de a schimba numele Teatrului Excelsior in "Ion Lucian".

"Dorim sa o facem legal si sa marcam asa cum trebuie evenimentul, nu peste noapte", a spus Oprescu, adaugand ca va astepta terminarea stagiunii curente pentru a face demersurile necesare.

"Am o multumire ca am reusit sa ii redau teatrul", a spus Sorin Oprescu, referindu-se la faptul ca a inaugurat, anul trecut, alaturi de Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior.

El a mai spus ca si-l aminteste pe actor cu respect si cu iubire pentru ceea ce a facut si ca fiind "un om cu 'O' mare".

Oprescu a povestit ultima sa discutie cu Ion Lucian: "Acum doua luni, mi-a scris o scrisoare: "Draga primare, te-am cautat de doua ori. Am senzatia ca astia nu ma lasa sa ajung la tine". I-am dat telefon si m-a intrebat: "Cand sa vin?"". "Maestre, vin eu la dumneavoastra", i-a raspuns Oprescu, insa intalnirea nu a mai avut loc deoarece, la scurt timp, Ion Lucian a fost internat din cauza problemelor de sanatate, a mai povestit primarul.

Tot luni, in foierul Teatrului Excelsior, a avut loc o slujba religioasa, oficiata de parintele Vasile Ioana, de la Biserica "Sfantul Nicolae Dintr-o Zi", care i-a fost duhovnic lui Ion Lucian. Inainte de ceremonie, acesta a vorbit despre viata si activitatea artistului, spunand: "Tu ai avut curajul, cand altii tac, tu ai vorbit, maestre. Faptele tale vor ramane intotdeauna in centrul Bucurestiului".

Dupa slujba, sicriul a fost scos din teatru, in aplauzele catorva zeci de admiratori, urmand sa fie depus la capela cimitirului Bellu.

Inmormantarea actorului va avea loc marti, la ora 14.30, la cimitirul Bellu din Capitala, pe Aleea Artistilor. Slujba religioasa va avea loc de la ora 13.30.

Luni, au mai venit la Teatrul Excelsior, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ion Lucian, Ion Iliescu si actorii Vladimir Gaitan, George Mihaita, George Ivascu, George Motoi, Mihai Malaimare, Ilinca Tomoroveanu, Rodica Mandache, Monica Ghiuta si Ileana Stana-Ionescu.

Actorul Ion Lucian, care a murit sambata seara, poate fi descris ca o persoana care si-a petrecut intreaga viata sub semnul teatrului; una dintre cele mai mari bucurii pe care acesta le-a avut a fost deschiderea, anul trecut, a noului sediu al Teatrului Excelsior din Capitala, al carui director a fost.

Ion Lucian urma sa primeasca, in martie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) din Capitala, dar ceremonia a fost amanata, din cauza bolii artistului. El a fost internat pe 11 martie, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, cu suspiciune de bronhopneumonie si anemie, iar sambata seara, maestrul a trecut in nefiinta.

Directorul si fondatorul Teatrului Excelsior, Ion Lucian s-a nascut pe 22 aprilie 1924, in Bucuresti si a absolvit Academia regala de teatru si muzica din Bucuresti in 1945.

La 18 ani a jucat pe scena Teatrului National din Bucuresti, apoi, din 1945 pana in 1947, a fost angajat al Teatrului de Opereta Alhambra. La Teatrul Municipal Bucuresti (actualul Teatru Bulandra) a jucat in perioadele 1947 - 1952 si 1956 - 1960. Pe scena Teatrului Nottara a urcat in 1952, pentru ca mai tarziu sa devina actorul Teatrului de Comedie (1960 - 1964; 1972 - 1990).

Fondator si director (1964 - 1972) al Teatrului pentru Copii "Ion Creanga" si al Teatrului Excelsior din Bucuresti (din 1990), Ion Lucian a fost profesor universitar la Institutul de Teatru si Film (1952 - 1956), iar intre 1998 si 2000 a predat la Universitatea Hyperion din Capitala.

Pe 4 mai 2011 a fost inaugurat, in prezenta directorului Ion Lucian, noul sediu al Teatrului Excelsior din Bucuresti, una dintre sali purtand chiar numele marelui actor, care a luptat pentru deschiderea acestei institutii de cultura.