Editia 2012 a Festivalului International EUROPAfest debuteaza pe data de 4 mai reuneste 4 genuri muzicale jazz, blues, pop si muzica clasica aducand la Bucuresti peste 300 de invitati din 45 de tari. Cea de-a 19-a editie a festivalului se va desfasura timp de de 16 zile sub sloganul "It's all about live quality music!", informeaza organizatorii.

EUROPAfest 2012Foto: jmEvents.ro

Potrivit jmEvents, pe langa cele doua evenimente ce marcheaza inceputul si sfarsitul festivalului, bucurestenii au ocazia de a participa la inca 10 evenimente, printre care: mult-asteptatele de catre public concerte de jazz, blues si pop, cea de-a sasea editie Bucharest International Jazz Competition, care gazduieste 25 de trupe de jazz din 24 de tari, Jeunesses International Violin Competition, la care s-a inregistrat un numar record de participanti intr-un concurs din Romania: 138 de participanti din 38 de tari si Caffe Festival, concerte in spatii neconventionale.

La cea de‐a 19‐a editie a festivalului sunt asteptati peste 300 de invitati din 45 de tari, nu numai din Europa, ci si din alte tari, participantii de alta nationalitate fiind in proportie de 90% : Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Coreea de Sud, Croatia, Cuba, Ecuador, Elvetia, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kazakhstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Rep. Moldova, Romania, Rusia,

Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Din anul 2005 festivalul se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Altetelor Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu.

Programul EUROPAfest 2012

Bucuresti, 4 – 19 mai

4 mai | Concertul de deschidere ‐ Ziua Europei

Deschiderea festivalului va avea loc pe 4 mai printr‐un concert dedicat sarbatoririi Zilei Europei, realizat in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania. Saptamana de muzica buna incepe cu armonie, fast, exuberanta si atmosfera electrizanta. Seara promite momente de jazz, blues, pop si muzica clasica sustinute de numele de afis ale evenimentului, interpretari inedite si originale, invitati speciali, proiectii si prezentari spectaculoase.

5 – 12 mai | Concerte ‐ Jazz, Blues, Pop

In serile urmatoare, jmEvents propune concerte de jazz, blues si pop sustinute de trupe consacrate

din Suedia, Italia, Australia, UK, Spania.

5 – 18 mai | Caffe Festival

Printre cele mai faimoase si iubite parti ale festivalului se numara si Caffe Festival ‐ concerte live in spatii neconventionale. Prezente muzicale deja consacrate, dar si din noua generatie, vor sustine concerte de jazz, blues & pop si jam sessions in mijlocul publicului.

12 – 19 mai | Bucharest International Jazz Competition

Bucharest International Jazz Competition este o manifestare singulara in peisajul jazz‐ului profesionist din Romania, dar si din SE Europei, aflata la cea de a 6‐a editie. Bucharest International Jazz Competition este cotat intre primele 3 concursuri de jazz din Europa. Se adreseaza trupelor si vocalistilor, avand ca scop recunoasterea valorilor jazzului international. Competitia este secondata de organizarea de jam sessions si workshopuri sub indrumarea unor specialisti europeni.

25 trupe cu muzicieni din 24 de tari vor reprezenta noua generatie a jazz‐ului mondial in 7 zile de

muzica intensa, 100% jazz and more.

12 – 19 mai | Jeunesses International Music Competition – vioara

Al doilea concurs desfasurat sub umbrela EUROPAfest este Jeunesses International Music Competition, competitie binecunoscuta in domeniul muzicii clasice, atat in tara cat si la nivel international. Evenimentul ofera artistilor vizibilitate si suport intr‐un moment in care a alege muzica clasica reprezinta o provocare. Acestia vor evolua in fata unui juriu international.

In 2012, concursul a inregistrat un numar record de 138 de violonisti din 38 de tari, un numar dublu fata de numarul de participanti inregistrat la orice concurs international de vioara derulat in Romania. Atat cei deja indragostiti de muzica clasica, cat si cei care decid sa o descopere prin EUROPAfest, ii pot cunoaste pe viitorii mari clasici internationali.

19 mai | Gala EUROPAfest

Festivalul se incheie cu un eveniment de tinuta ‐ Gala EUROPAfest, o seara in care publicul are ocazia sa regaseasca cele mai apreciate acorduri si cele mai impresionante prezente. Cu aceasta ocazie are loc si decernarea Diplomei de excelenta pentru sustinerea culturii, acordata de Casa Regala.