Sofi Oksanen, cea mai importantă scriitoare finlandeză a momentului, va veni la Bucuresti in perioada 26-29 martie. Vizita este ocazionata de o serie de evenimente menite să aducă în atenţia cititorilor romani romanul Purificare, cea mai cunoscută carte a lui Oksanen, apărută în urmă cu cîteva săptămîni în traducere la Editura Polirom. Lansarea romanului Purificare, va avea loc luni, 26 martie, ora 18.00 – Boheme Café (Căderea Bastiliei nr. 11) prilej cu care Sofi Oksanen se va intalni cu cititorii si va oferi autografe.

Purificare, de Sofi OksanenFoto: Polirom

Sofi Oksanen, declarată „Personalitatea Anului 2009” în Finlanda, este cunoscută atît ca scriitoare şi dramaturg de succes, cît şi ca una dintre vocile lucide ale Finlandei de astăzi, fiind implicată activ în dezbaterile politice contemporane. S-a născut în 1977, la Jyvaskyla, în Finlanda, într-o familie mixtă: tatăl său este finlandez, iar mama estonă. A studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscută odată cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003) şi Baby Jane (2005). În 2007 scrie piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului Naţional Finlandez, fiind ulterior pusă în scenă independent în 11 ţări diferite, incluzînd aici La MaMa Experimental Theatre din New York.

Piesa Purificare stă la baza romanului cu acelasi titlu, publicat în 2008. Astăzi, cartea lui Sofi Oksanen a devenit una dintre cele mai citite romane finlandeze ale tuturor timpurilor.

Bestseller internaţional, tradus pînă acum în 43 de limbi, romanul Purificare a adăugat în portofoliu peste 10 premii literare internaţionale de prestigiu, între care: The Nordic Council Literature Award (2010) – prima scriitoare finlandeză căreia îi revine această distincţie, Prix Femina Etranger (2010) – prima operă finlandeză care a cîştigat acest premiu, A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title (2010), The European Book Prize (2010), Prix du Roman FNAC (2010) – distincţie pentru care a concurat cu încă alte 300 de titluri.

În luna aprilie a acestui an, la Opera Naţională din Finlanda, va avea loc premiera mondială a spectacolului Purificare, o adaptare a romanului lui Sofi Oksanen.

Muzica spectacolului poartă semnătura lui de Juri Reinvere, cunoscut compozitor şi poet finlandez, iar regia îi aparţine Tiinei Puumalainen. Din distribuţie fac parte artistele Helena Juntunen, Tove Aman, Johanna Rusanen-Kartano şi Heli Veskus.

Ecranizarea romanului va fi realizată tot în cursul acestui an, producător fiind Markus Selin.

Ediţia în limba română a apărut în cadrul colecţiei Biblioteca Polirom, în traducerea din limba finlandeză a Adelei Victoria Korshin.

Potrivit editurii Polirom, cu ocazia vizitei lui Sofi Oksanen la Bucureşti aceasta va participa la urmatoarele evenimente:

• Dezbatere cu tema „Stigmatele: istoria scrisă pe trupurile femeilor”

Luni, 26 martie, ora 18.00 – Boheme Café (Căderea Bastiliei nr. 11)

În parteneriat cu Centrul FILIA

Moderator: Andreea Molocea

Cu sprijinul Boheme Café

• Lansarea romanului Purificare şi şedinţă de autografe

Marţi, 27 martie, ora 18.00 – Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona nr. 13-15)

• Participă:

E.S. Doamna Ulla Väistö, Ambasadoarea Finlandei în România

Simona Sora, critic literar

Ioan Stanomir, publicist şi politolog

Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”

• Actriţa Coca Bloos va citi un fragment din roman

Purificare, cel mai cunoscut roman al scriitoarei Sofi Oksanen si a fost tradus în 43 de ţări. Cartea a fost recompensată cu peste 10 premii literare importante, între care şi prestigiosul Femina Ètranger (2010), informeaza editura Polirom.

Romanul Purificare construieşte o complexă dramă de familie pe fundalul Estoniei rurale din timpul dictaturii sovietice şi apoi din anii ’90, detaliind consecinţele pe care le au abuzurile şi violenţele unui regim represiv. Aliide Truu îşi trăieşte bătrîneţile în singurătate, la marginea unui sat depopulat, pregătindu-şi leacurile şi murăturile şi ascultînd radioul, cînd în curtea ei apare peste noapte o fată necunoscută, vorbind o estoniană învechită, cu accent rusesc. Fata este o fugară, iar din gesturile nervoase şi speriate, din poveştile pe care le spune, Aliide recunoaşte în tînăra speriată o victimă a unor violenţe ce-i evocă dureros traume asemănătoare, pe care, la rîndul ei, a trebuit să le îndure şi să le tăinuiască pentru a rămîne în viaţă. Pe măsură ce Aliide şi Zara se apropie tot mai mult, legăturile dintre ele ies la lumină, dezvăluind amintiri reprimate şi conştientizarea unui rău ce continuă să facă victime mult timp după ce rădăcina sa a dispărut.

„Mărirea şi decăderea sînt temele alese de Sofi Oksanen pentru romanul său, Purificare, o carte pe care nu v-aş recomanda s-o citiţi noaptea. Ea readuce în memorie lucruri pe care le voiam uitate, grozăvii întîmplate în momentele de rătăcire ale lumii, şi spune povestea a milioane de oameni împinşi în mijlocul dezastrului, pentru a-şi găsi fericirea spulberată şi destinul aflat la nesfîrşit în mîinile unor tirani. Întîmplările sînt văzute prin ochii a doi oameni înstrăinaţi – o bătrînă ciudată şi o tînără răzvrătită şi traumatizată –, amănunt ce face efectul romanului cu atît mai puternic.” (The Economist)

„Un roman de o minunată subtilitate, ce o apropie pe Sofi Oksanen de cei mai buni scriitori ai momentului.”

(Kirkus Reviews)

„Diversitatea abordărilor romanului Purificare este şocantă. Firul narativ traversează marile teme ale umanităţii – ruşinea, trădarea, vina, ispăşirea – cu o seriozitate şi o complexitate a interpretării demne de marea literatură.” (Sanomat, Finlanda)

Sofi Oksanen s-a născut în 1977, la Jyväskylä, în Finlanda. A studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscută odată cu romanele Stalinin lehmät (Vacile lui Stalin, 2003) şi Baby Jane (2005). În 2007 scrie piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului Naţional Finlandez şi a stat la baza romanului cu acelaşi titlu, publicat în 2008. Purificare s-a plasat în topul bestsellerurilor finlandeze şi i s-au decernat numeroase premii de prestigiu, printre care The Nordic Council Literature Award (2010), Prix Femina Ètranger (2010), A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title (2010), The European Book Prize (2010), Prix du Roman FNAC (2010).